Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει «τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης»

Blog

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει «τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης»

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει «τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εγκαινιάσει πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του.

Με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράντο, και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε έναν μέγιστο αριθμό χωρών και ερευνητικών φορέων να συμμετάσχουν “εθελοντικά” στη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, πρόκειται για τη δημιουργία “μιας τράπεζας δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο” για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους μετά την εμφάνισή της στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Σε αυτήν την πλατφόρμα θα μπορούν να ανταλλάσσονται δωρεάν “γνώσεις, δεδομένα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε υπάρχοντα ή νέα εργαλεία”, διευκρίνισε. “Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, πρέπει να απελευθερώσουμε την πλήρη δύναμη της επιστήμης, για να φέρουμε εξελισσόμενες, εύχρηστες καινοτομίες που να ωφελούν όλους, παντού, ταυτόχρονα”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Υπό τον κίνδυνο ανισότητας σε μελλοντικές ανακαλύψεις

Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένας αριθμός φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ανησυχούν από την έναρξη της πανδημίας για τους κινδύνους ανισότητας στην πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια ή θεραπείες, ενώ οι πλουσιότερες χώρες επιδιώκουν ήδη να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στις προμήθειες.

Περισσότερα από 100 προγράμματα διενεργούνται παγκοσμίως και περίπου δέκα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα φάρμακο για την ασθένεια. Οι εν δυνάμει οικονομικές προκλήσεις είναι κολοσσιαίες και μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να είναι οι πρώτοι που θα διαθέσουν ένα εμβόλιο στην αγορά.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία προκάλεσε αγανάκτηση στον ΠΟΥ

Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi προκάλεσε αγανάκτηση αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη ανακοινώνοντας ότι μπορεί να διανείμει ένα πιθανό εμβόλιο κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επένδυσαν 30 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις έρευνές του.

Αυτή η ανισότητα στην πρόσβαση έχει αντιμετωπιστεί και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, όπως στην έναρξη της επιδημίας του HIV και αυτής του H1N1 το 2009. “Τα κλασικά μοντέλα της αγοράς δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Η αλληλεγγύη στις χώρες και μεταξύ των χωρών με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο Τέντρος σήμερα.

Πηγή: iefimerida.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης