Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κορονοϊός: Νέοι αυστηροί κανόνες για τα rapid test σε τροπολογία – Ποιοι μπορούν να τα κάνουν

Blog

Κορονοϊός: Νέοι αυστηροί κανόνες για τα rapid test σε τροπολογία – Ποιοι μπορούν να τα κάνουν

Κορονοϊός: Νέοι αυστηροί κανόνες για τα rapid test σε τροπολογία – Ποιοι μπορούν να τα κάνουν

Αυστηρούς κανόνες για το ποιος μπορεί να πραγματοποιεί rapid test φέρνει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το Ωνάσειο, το υπουργείο Υγείας. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ότι ακόμη και φυσικά πρόσωπα διακινούν rapid test για αυτοέλεγχο (τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό) έναντι μικρών χρηματικών ποσών, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι το αποτέλεσμα είναι έγκυρο. 

Τι προβλέπει η τροπολογία

Οι νέοι κανόνες που έρχονται μέσω τροπολογίας, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο αύριο Τρίτη στη Βουλή, απαγορεύει ρητώς τη διακίνηση των rapid test από ιδιώτες ή φυσικά πρόσωπα, όταν δεν είναι ενταγμένοι σε μονάδα υγείας δημόσια ή ιδιωτική.

Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθoριστούν και οι προϋποθέσεις που ένας πολίτης μπορεί να υποβληθεί σε γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό, όπως σημειώνεται στην τροπολογία, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και ειδικό μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται στα γρήγορα τεστ ανεξάρτητα εάν θα έχουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα για τις μονάδες υγείας που δεν θα καταχωρούν τα τεστ και το αποτέλεσμά τους, θα επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Οι απαγορεύσεις

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: «Απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση, η λειτουργία και η χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων από φυσικά πρόσωπα ως τελικούς χρήστες που χρησιμοποιούνται για την διενέργεια δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων για την μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό».

Μεταξύ των γρήγορων τεστ που απαγορεύεται η διακίνησή τους από φυσικά πρόσωπα είναι αυτά για τη μέτρηση ή εντοπισμό των αντισωμάτων όπως είναι τα IgG, IgM και IgA. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργού Υγείας θα εξειδικευτούν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που απαγορεύεται η χρήση και διακίνησή τους από φυσικά πρόσωπα.

Ποιοι μπορούν να διεξάγουν γρήγορα τεστ

Με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας rapid test για τον κορονοϊό μπορούν να πραγματοποιούν νομίμως λειτουργούντα «ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και δημόσιες δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο ΕΟΔΥ».

Είναι οι μονάδες που μπορούν να χρησιμοποιούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέως μοριακών ελέγχων rapid test, για τη «διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό φυσικών προσώπων υπό τον όρο της παρουσίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού υπεύθυνο για την ορθή χρήση του προϊόντος και την κατάλληλη ενημέρωση του φυσικού προσώπου ως προς το εξαγόμενο αποτέλεσμα».

Οι ασθενείς

Όπως διευκρινίζεται στο άρθρο της τροπολογίας που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όσοι ασθενείς υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ μοριακού ελέγχου και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο τύπου PCR για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Το μητρώο και τα πρόστιμα

Ταυτόχρονα οι Μονάδες Υγείας που διενεργούν τα γρήγορα τεστ μοριακού ελέγχου, είναι υποχρεωμένες να καταχωρούν το αποτέλεσμα του rapid test ανεξάρτητα εάν είναι θετικό ή αρνητικό, στην ειδική πλατφόρμα – μητρώο που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα είναι ενταγμένη στο ήδη υπάρχον εθνικό μητρώο ασθενών με  covid-19. 

Σε ότι αφορά στα γρήγορα τεστ, οι υπεύθυνοι που πραγματοποιούν τα rapid test «υποχρεούνται αμελλητί να καταχωρούν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε διακριτή βάση δεδομένων επιδημιολογικών ελέγχων που λειτουργεί στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το αποτέλεσμα του ελέγχου θετικό η αρνητικό, καθώς και την κατηγοριοποίηση του εκάστοτε ελεγχόμενου φυσικού προσώπου»

Η μη καταχώρηση ή η καθυστερημένη καταχώριση των στοιχείων στην εφαρμογή επισείει κυρώσεις.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

1.Πρόστιμα 3000 ευρώ

2.Σε περίπτωση υποτροπής, ανάκληση λειτουργίας για χρονικό διάστημα 30 ημερών σε περίπτωση ιδιωτικού διαγνωστικό φορέα

Σύντομα με κοινή απόφαση των υπουργών υγείας και ψηφιακής διακυβέρνησης, αναμένεται να ορισθεί η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της βάσης επιδημιολογικών ελέγχων, ο τρόπος ένταξης της και διασύνδεσης της με το εθνικό μητρώο covid-19, τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της, οι φορείς διενέργειες των γρήγορων τεστ που έχουν δικαίωμα πρόσβασης ή και καταχώρησης των στοιχείων, οι φορείς παρακολούθησης των δεδομένων για επιδημιολογικούς λόγους καθώς και άλλες σχετικές λεπτομέρειες.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης