Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται καθημερινά τα νέα κρούσματα – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Blog

Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται καθημερινά τα νέα κρούσματα – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται καθημερινά τα νέα κρούσματα – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα στη χώρα μας, γεγονός που κάνει ειδικούς και αρχές να ανησυχούν.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα συνεχώς αυξανόμενα νέα κρούσματα στη χώρα μας. Γι αυτό άλλωστε και οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να συγκρατήσουν το νέο κύμα των περιστατικών που καταγράφονται.

Εκτός από τους τουρίστες αλλά και τις εσωτερικές μετακινήσεις των Ελλήνων προς τις περιοχές των διακοπών τους, φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλα επιστημονικά δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα γιατί αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρούσματα.

Τα τεστ

Φαίνεται πάντως ότι η κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται εκτός των άλλων και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται, όπως σημειώνεται και στη τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου covid-19 που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Την ίδια θέση παίρνει πάντως και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο HealthReport.gr. Όπως εξηγεί, πλέον έχουμε περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με παλαιότερα. Ταυτόχρονα ο κ.Βατόπουλος εξηγεί γιατί τα νέα κρούσματα αφορούν πια περισσότερο νέους ανθρώπους.

«Στο παρελθόν εντοπίζαμε τα περιστατικά στην κορυφή της «πυραμίδας» όταν δηλαδή ήδη είχαν νοσήσει βαριά οι ασθενείς που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα φυλάγονται, σε αντίθεση με τους νέους που έχουν χαλαρώσει».

Οι ηλικίες

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου covid-19, ότι σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο, σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Μάϊου 2020, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (20% πληρότητα).

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης