Blog
Blog
Κορονοϊός: Αυξάνεται το ηλικιακό όριο στα 52 έτη για εξωσωματική γονιμοποίηση – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση
Μία νέα απόφαση η οποία μάλιστα αναμένεται να αποτυπωθεί και νομοθετικά έλαβε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απόφαση που αφορά χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας.
Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, η Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αποφάσισε ότι η ηλικία μέχρι την οποία θα επιτρέπεται πλέον μία γυναίκα να υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τα 52 έτη κα όχι τα 50 έτη που ισχύει μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι χιλιάδες γυναίκες που σπεύδουν στα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αντιμετωπίζουν προβλήματα χρόνου, καθώς μόλις φθάσουν τα 50 έτη πρέπει να διακόψουν τη διαδικασία, με ότι αυτό σημαίνει για το άγχος της διαδικασίας.
Η τροπολογία
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από μελέτη των επιστημονικών δεδομένων αλλά σύμφωνα και με πηγές του HealthReport.gr, επηρεαζόμενη και από την πανδημία που καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες ζευγάρια, αφού η εξωσωματική γονιμοποίηση είχε παγώσει λόγω του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο θέμα έκανε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου η οποία σημείωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας:
«Ξέρουμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αρχική αναστολή της λειτουργίας των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν δεδομένα τα οποία εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία».
Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές, ήδη για την απόφαση- εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει λάβει γνώση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται άμεσα να νομοθετήσει σχετικά. Μάλιστα η τροπολογία για την παράταση της ηλικίας στα 52 έτη αναμένεται να προωθηθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που θα κατατεθεί εντός ενός μηνός στη Βουλή.
Τα εμβόλια και οι εξωσωματικές
Πάντως σε ότι αφορά τον εμβολιασμό για τον covid και τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού τα εμβόλια δεν ενοχοποιούνται για δυσκολίες.
Όπως τόνιζε μάλιστα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου: «Ως προς τα εμβόλια, για τα οποία ακούγονται διάφορα χρονικά διαστήματα γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί, να τονίσουμε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών.
Οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια, όπως έχουμε αναφέρει και κατά την κύηση, της τεχνολογίας mRNA και ως προς τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με τη μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις 7 ημερών.
Επομένως, οι χρόνοι που αναφέρονται 2-3 μήνες δεν έχουν στην πράξη καμία ουσία. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid όλων των φυσικών προσώπων που πρόκειται να ακολουθήσουν τη θεραπεία».
Πηγή: healthreport.gr