Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κοντοζαμάνης : Έρχεται νέα εγκύκλιος για τα διαγνωστικά τεστ – Ελάχιστα τα θετικά από ΚΟΜΥ και Κέντρα Υγείας

Blog

Κοντοζαμάνης : Έρχεται νέα εγκύκλιος για τα διαγνωστικά τεστ – Ελάχιστα τα θετικά από ΚΟΜΥ και Κέντρα Υγείας

Κοντοζαμάνης : Έρχεται νέα εγκύκλιος για τα διαγνωστικά τεστ – Ελάχιστα τα θετικά από ΚΟΜΥ και Κέντρα Υγείας

Επιτυχή χαρακτήρισε τη στρατηγική εξετάσεων μέχρι τώρα ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση από την Αριστοτέλους για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα και φαίνονται από τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, καθώς και στον αριθμό των θανάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση για την επάρκεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό που διενεργούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σε επιστημονική δημοσίευση  ένας εκ των δεικτών που παρουσιάστηκε τοποθετούσε την Ελλάδα πρώτη σε αριθμό τεστ ανά θετικό κρούσμα.

Επιπλέον, πρόσφατα στο ΕΣΥ εντάχθηκε και προσφορά διαγνωστικών μηχανημάτων από τα Ελληνικά Πετρέλαια  στα Νοσοκομεία Αττικό και ΑΧΕΠΑ.

Κινητές Ομάδες και Κέντρα Υγείας

Οι ΚΟΜΥ, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και κλειστές δομές και ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των Ειδικών διεξαχθούν τεστ όπου κριθεί αναγκαίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα από τα 2.903 τεστ που έχουν διενεργηθεί από τις ΚΟΜΥ, μόλις 2 ήταν θετικά.

Ενώ, στα Κέντρα Υγείας Covid-19 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής, δηλαδή στα ΚΥ  Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας τον τελευταίο μήνα έχουν διενεργηθεί 333 τεστ, με μόλις 11 θετικά. Στα ΚΥ Covid-19 της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, από τα 220 τεστ που έχουν διενεργηθεί, 10 ήταν τα  θετικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, στις ένοπλες δυνάμεις, μόλις το 0,05% του συνόλου του στρατεύματος βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Τεστ αντισωμάτων

Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σε αυτή τη φάση που έχουμε περάσει απαραίτητη είναι η επιδημιολογική επιτήρηση κα σε αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν και τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, ώστε να καταγραφεί η πορεία κορονοϊού.

Ο κ. Χατζηγεωργίου από την πλευρά του ανέφερε πως το τεστ αντισωμάτων είναι το ζητούμενο. «Όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ που θα ανιχνεύει την ανοσία θα εφαρμοστεί άμεσα», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε, πάντως, πως εντάχθηκαν περισσότερες ομάδες πληθυσμού στις ενδείξεις για  τα μοριακά διαγνωστικά τεστ.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, έχουν συνολικά διεξαχθεί 2.200 τακτικά χειρουργεία στην επικράτεια.

Προκειμένου, όμως, να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για τη διενέργεια των τεστ, δηλαδή ποιους ασθενείς και για ποιες ιατρικές πράξεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον έλεγχο, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Κατά τον Υφυπουργό, πάντως, ακόμη και αν αφορά επέμβαση σε ιδιωτική δομή,  το διαγνωστικό τεστ θα μπορεί να διεξάγεται και σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το τεστ θα προβλέπεται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης