Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διαβεβαίωσε, την Τρίτη, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είπε μάλιστα ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δωρεές προκειμένου να διασφαλιστεί το απόθεμα που χρειάζεται η χώρα.
Σχετικά με την ρεμδεσιβίρη υπενθύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς κόστος για τη χώρα μας και υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που διατίθενται στην Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση και επισήμανε ότι όπως και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σήμερα, όπως είπε, η Ελλάδα παρέλαβε 144 φιαλίδια και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα παραλάβει πολύ περισσότερα, διότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την προμήθεια κάθε χώρας.
Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%
Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου «αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας». Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί σοβαρό χειρουργείο» προσέθεσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- «για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας».
Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους 6 μήνες και αυτό συνεχίζει να “χτίζεται”, ώστε -όπως εξήγησε- αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών.
Πηγή: zougla.gr