«Πιστεύω ότι η δεκαετία του 2020 μπορεί να αποτελέσει την Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης. Μια δεκαετία κατά την οποία η Ευρώπη θα καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον ψηφιακό κόσμο. Η γηραιά ήπειρος γεννάει νέες ιδέες. Ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαίνει σε μια νέα εποχή. Το ένα τέταρτο των βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως παράγεται στην Ευρώπη» υποστήριξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην εκδήλωση «Masters of Digital 2021».
Ώστοσο, η κα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι χρειάζονται επενδύσεις -τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές- καθώς και σαφείς κανόνες, προκειμένου η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο.
Σχετικά με τις επενδύσεις, ανέφερε τα εξής: «Το NextGenerationEU είναι το μεγαλύτερο ψηφιακό επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης. Τουλάχιστον το 20 % του NextGenerationEU θα χρηματοδοτήσει ψηφιακές επενδύσεις. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα».
Σχετικά με την ανάγκη για σαφείς και συνεκτικούς κανόνες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις: «Επί χρόνια, οι ψηφιακές επιχειρήσεις μας αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα εμπόδια από τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, δημιουργούμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για όλες τις ψηφιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που μόλις παρουσιάσαμε δύο νέες νομοθετικές πράξεις: τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες καθορίζει τις αρμοδιότητες όλων των ψηφιακών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές θα διασφαλίσουμε ότι ο διαδικτυακός κόσμος θα παραμείνει ένας χώρος καινοτομίας και προσβάσιμος σε όλους τους παίκτες, μεγάλους και μικρούς. Αυτά είναι απλώς τα πρώτα βήματα και έρχονται κι άλλα». Η ψηφιακή Ευρώπη αφορά τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), ανέφερε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, δύο τομείς για τους οποίους η Επιτροπή θα εισαγάγει φέτος προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και για τους πελάτες. «Πέρυσι τον Νοέμβριο θεσπίσαμε έναν κανονισμό για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση των δεδομένων. Και μέσα στο τρέχον έτος, θα παρουσιάσουμε έναν νόμο περί δεδομένων και προτάσεις σχετικά με τους χώρους δεδομένων υγείας. Θέλουμε να δώσουμε τον έλεγχο σε όσους παράγουν δεδομένα».
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη: «Την άνοιξη θα παρουσιάσουμε ένα νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη. Θα θέσουμε ορισμένες προϋποθέσεις για τις υψηλού κινδύνου εφαρμογές ΤΝ, από την εξασφάλιση της χρήσης δεδομένων υψηλής ποιότητας έως τη διασφάλιση της ανθρώπινης εποπτείας. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε ένα νέο σχέδιο για την προαγωγή της ευρωπαϊκής αριστείας στην ΤΝ».
Πηγή: nextdeal.gr