Blog
Blog
«Κόκκινο χτυπάει» και η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης: Πρωτόκολλα για «κοστοβόρες» κατηγορίες ετοιμάζει το Υπ. Υγείας
Η συνολική υπέρβαση του προϋπολογισμού του νοσοκομειακού φαρμάκου για το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Άλλο ένα πεδίο προβληματισμού και ανησυχίας για την αγορά φαρμάκου συνιστά το κομμάτι της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Η υπέρβαση της δαπάνης συνεχίζει να αυξάνεται και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς θα φθάσει τα 603 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.
Δηλαδή, η συνολική αγορά για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 1,13 δισ. ευρώ, καθώς ο προϋπολογισμός, επίσης αμετάβλητος, ανέρχεται στα 528 εκατ. ευρώ. Από την εν λόγω υπέρβαση, το clawback που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για νοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις υπερβάσεις στην εξωνοσοκομειακή αγορά, οι οποίες, , υπολογίζονται πάνω από 1,9 δισ. ευρώ, τότε μιλάμε για συνολική υπέρβαση που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.
Μόνο το clawback που θα κληθεί να καταβάλει η φαρμακευτική αγορά, για το σύνολο των φαρμάκων, νοσοκομειακών και ΕΟΠΥΥ, θα ξεπεράσει το 1,72 δισ. ευρώ!
Πρωτόκολλα για 10 κατηγορίες
Ο έλεγχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται να προβληματίζει όμως και το Υπουργείο Υγείας, που δρομολογεί παρεμβάσεις, προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζουμε, άλλωστε, πως πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την κατανομή και του νοσοκομειακού clawback (διαβάστε σχετικά).
Ωστόσο, στην προσπάθεια ελέγχου και εξορθολογισμού της δαπάνης, παρέμβαση αναμένεται και στο πεδίο της συνταγογράφησης φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή πρωτόκολλα συνταγογράφησης, για τις 10 πιο κοστοβόρες κατηγορίες φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία.
Μάλιστα, στόχος είναι και τα 10 πρωτόκολλα να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο.
Μια και αρκετά από τα πρωτόκολλα είναι ήδη διαθέσιμα, η πρόκληση έγκειται περισσότερο στην ενεργοποίηση τους στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ ετοιμάζουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων.
Πηγή: news4health.gr