Blog

“Κόφτες” σημαίνει πιστή εφαρμογή των θεραπευτικών – διαγνωστικών πρωτοκόλλων

H επιλογή κάποιων στοιχείων από τα θεραπευτικά-Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και όχι η πιστή εφαρμογή τους δεν μπορεί να ελέγξει την συνταγογράφηση, μας ανέφερε παράγοντας από τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων-εργαστηρίων επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε επί τάπητος και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Όργανο των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον υπουργό υγείας κ. Α. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με την πηγή μας, σήμερα υπάρχουν 99 Θεραπευτικά Διαγνωστικά Πρωτόκολλα. Ωστόσο σε αρκετά λαμβάνονται υπόψη κάποια στοιχεία τους και όχι το σύνολό τους, όπως επί παραδείγματι συμβαίνει στα πρωτόκολλα που αφορούν τη καρδιακή ανεπάρκεια, τοn σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την στεφανιαία νόσο και την υπερλιπιδαιμία. Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει, μας λέει ο παράγοντας του κλάδου, εφόσον η ΗΔΙΚΑ με τον ΕΟΠΥΥ συνεργαστούν καταρχήν μεταξύ τους και εν συνεχεία με τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες. Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των θεραπευτικών-διαγνωστικών πρωτοκόλλων διευκολύνοντας τον έλεγχο και την συγκράτηση της συνταγογράφησης στα πλαίσια των πραγματικών αναγκών.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική 

Εντωμεταξύ, το Συντονιστικό Οργανο των παρόχων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θάνο Πετραλιά, προκειμένου να βρεθεί λύση με το “τεχνητό” όπως λέγεται χρέος που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου από την επιβολή του Clawback.

Μιλάμε για ένα συσσωρευμένο χρέος της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που αφορά όλο το 2021, το 30% του 2022 και άλλο τόσο (ποσοστό) το 2023. Οφειλές που ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί. 

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Όργανο της ΠΦΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η δεύτερη είχε ξεκαθαρίσει ότι το ενδεχόμενο κούρεμα ή διαγραφή των παλαιών χρεών είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας τους έτσι το πράσινο φως να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση, όταν και εφόσον προγραμματιστεί, φημολογείται ότι θα είναι και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Θ. Καρποδίνη. Ο στόχος του Συντονιστικού Οργάνου είναι να ζητήσει από τον Υφυπουργό είτε διαγραφή του παλαιού χρέους είτε κούρεμα κατά 50% τουλάχιστον, όπως συνέβη και με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Tα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2023

Μολονότι είναι θετική η απόφαση του Υπουργού Υγείας για την προσθήκη επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κέντρων για το 2023, ωστόσο το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν λύνεται. Εκτιμάται ότι οι υποβολές του 2023 θα φτάσουν τα 650 με 660 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός είναι στα 480 εκατ. ευρώ. Από την στιγμή που προστεθούν τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, η “τρύπα” περιορίζεται στα 150 εκατ. ευρώ  περίπου.

Σε νέες βάσεις τα ποιοτικά κριτήρια  

Τέλος, στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ξανατέθηκε το θέμα της επιβολής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα (αξονικούς-μαγνητικούς τομογράφους) που εφαρμόζεται από πέρυσι τον Οκτώβριο. Συμφωνήθηκε όπως μάθαμε να εξεταστούν και πάλι τα “ασφυκτικά” για πολλούς μέτρα των ποιοτικών κριτηρίων μέσα από τη συνεργασία με τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X