Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Κλινικές μελέτες και πως να τις προσελκύσουμε προς όφελος της Ευρώπης και της χώρας

Blog

Κλινικές μελέτες και πως να τις προσελκύσουμε προς όφελος της Ευρώπης και της χώρας

Μελέτη της EFPIA δείχνει την τάση για απόσυρση των κλινικών μελετών για τις σπάνιες παθήσεις από την Ευρώπη εξαιτίας του μη ευνοϊκού νομικού πλαισίου και των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις. Αυτό ανέφερε η δικηγόρος, ειδική Υγείας, Φαρμάκου, Τροφίμου και Ιατροτεχνολογικών (MDR/IVDR), Michalopoulou & Associates, Ιωάννα Μιχαλοπούλου. Ειδικότερα στην χώρα βιώνεται μια παλινδρόμηση το σύστημα Υγείας με την κατάργηση του e-concent για τις κλινικές μελέτες μετά την πανδημία, όπως τόνισε η νομικός. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει την διαφήμιση των κλινικών μελετών στα social media ακόμη και μετά την έγκρισή τους, δημιουργώντας κενά στην ενημέρωση!

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού και των γιατρών, την ενεργή συμμετοχή των ενώσεων ασθενών αλλά και την εξέλιξη της νομοθεσίας. Αυτό τόνισαν οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ με θέμα «Κλινικές μελέτες: Πρόσβαση ασθενών και ειδικοί πληθυσμοί» του συνεδρίου «HACROCLINICALTRIALSFORUM – Developments and Perspectives».

Στην ένταξη ειδικών πληθυσμών στις κλινικές μελέτες υστερεί η χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντή της 3ης Παιδιατρικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ Εμμανουήλ Ροηλίδη. Το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί με την ενημέρωση και την «απευαισθητοποίηση» κυρίως των γονέων ότι οι κλινικές μελέτες μπορούν να βλάψουν ευαίσθητους πληθυσμούς όπως τα παιδιά, αλλά και με την πληροφόρηση και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Εξαίρεση στο εγχώριο τοπίο αποτελεί η υλοποίηση και στην Ελλάδα του προγράμματος «conect4children» (c4c), το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων καινοτόμων θεραπειών για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Οι κλινικές μελέτες είναι στην κόψη της αιχμής υποστήριξε ο εκπρόσωπος HACRO, Managing Director NEXT CRO Σύμβουλοι Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Μόσχος, υπενθυμίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Θετική εξέλιξη έκρινε ο κ. Μόσχος τη δημοπράτηση του έργου δημιουργίας πύλης για την κεντρική παρακολούθηση των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη χώρα (ΦΕΚ Β’4131/22.12.2016) με όφελος και σε επίπεδο ενημέρωσης επαγγελματιών Υγείας.

Πηγή: ieidiseis.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης