Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » «Κλειδώνει» η συνταγογράφηση με επιβεβαίωση διαγνωστικής εξέτασης

Blog

«Κλειδώνει» η συνταγογράφηση με επιβεβαίωση διαγνωστικής εξέτασης

Στον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων φαίνεται πως εστιάζουν οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τον περιορισμό του clawback.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέδριο για την Υγεία, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης από τον επόμενο μήνα, με την ψηφιοποίηση στην ΗΔΙΚΑ όλων των εξετάσεων δίνεται το έναυσμα για τη σύνδεση διαγνωστικών εξετάσεων με τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Πρόθεση άλλωστε της Κυβέρνησης ήταν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση και στα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, μέσω της εφαρμογής myHealth, έως ότου γίνει πραγματικότητα ο προσωπικός φάκελος υγείας. Αυτό αναμένεται να επιβάλλει, παράλληλα, την υποχρέωση της αιτιολόγησης της συνταγογράφησης συγκεκριμένων φαρμάκων, με παραπομπή σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

Στόχος είναι να αποφευχθούν φαινόμενα παράκαμψης των πρωτοκόλλων ή αυθαίρετης συνταγογράφησης φαρμάκων, όπως συνέβη με γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο φέρεται να συνταγογραφείτο σε άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2, για απώλεια κιλών.

Η δαπάνη του εκτινάχθηκε και το ίδιο το σκεύασμα ήταν σε έλλειψη, με τα άτομα που το είχαν πραγματικά ανάγκη για τον έλεγχο του σακχάρου τους να μην μπορούν να το βρουν, όπως είχε επισημάνει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), στις αρχές του 2023.

Αν και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υποστηρίζει την έκδοση τόσο παραπεμπτικών όσο και συνταγών, τα δύο υποσυστήματα έως τώρα δεν «επικοινωνούν».

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

Το σχετικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει τη διασύνδεση εξετάσεων και συνταγών αναμένεται να είναι έτοιμο εντός τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο σε ασθενή, χωρίς να παραπέμπει σε αποτελέσματα σχετικών διαγνωστικών εξετάσεων στο σύστημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λάβει η ΗΔΙΚΑ τις προδιαγραφές από τις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ποια νοσήματα θα αφορά και ποιοι εργαστηριακοί δείκτες θα απαιτούνται.

Ωστόσο, η πρώτη φάση θα αφορά μόνο βιοχημικές εξετάσεις και όχι για απεικονιστικές.

«Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης