Blog

Κίνητρα για καινοτομία θα φέρουν ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

To 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, διοργάνωσε μία συζήτηση για τη φαρμακευτική στρατηγική της Ε.Ε. και τις προκλήσεις για τον ελληνικό υγειονομικό τοµέα.

Ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα, Klavs Holm, αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν που έρχεται σε μια χρονική περίοδο που θα υπάρξει επιπλέον πίεση υπέρ των συμφερόντων των ασθενών και μετά από μία παγκόσμια υγειονομική κρίση που αποκάλυψε τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελλείψεις φαρμάκων. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και διαβούλευση με όλες τις χώρες και όλους τους φορείς για την πρόταση της Κομισιόν, ωστόσο πρέπει να καθοριστούν σαφώς οι προτεραιότητες που είναι η πρόσβαση στα φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς ελλείψεις και η τήρηση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και δύσκολες», τόνισε, ωστόσο αφού δεν υπάρχει μία αναστέλλουσα μειοψηφία, αλλά αντίθετα μία ειδική πλειοψηφία που βγαίνει αναλογικά με τον πληθυσμό των χωρών – μελών, οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να ενταχθούν σε αυτές και φορείς όπως το Ευρωκοινοβούλιο, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει η ομοφωνία που χρειάζεται.

Από την πλευρά του ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), υπογράμμισε ότι κακώς οι ρυθμιστές της πολιτικής δε νοιώθουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουν την φαρμακοβιομηχανία και να της δώσουν κίνητρα για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική  που ανακοινώθηκε το 2020, σημείωσε ότι η τελευταία αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας έγινε πριν τουλάχιστον 20 χρόνια και θεωρείται πλέον αναχρονιστική και μακριά από τις σύγχρονες εξελίξεις και ανάγκες. «Έχουμε τους ίδιους στόχους με την Κομισιόν αλλά δεν βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε, προσθέτοντας ότι έτσι υπάρχει διαφωνία ως προς την διαδικασία. Παράλληλα έθεσε το θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των αλλαγών που προτείνει η Κομισιόν, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια τη στιγμή που για να προχωρήσει μία μεγάλη επένδυση στην έρευνα, είναι απαραίτητη η βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα σταθερό και μεγάλο διάστημα στο οποίο προστατεύεται η συγκεκριμένη καινοτομία που θα προκύψει.

«Ζήτημα επιβίωσης» χαρακτήρισε την καινοτομία για τις φαρμακευτικές εταιρίες ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, General Manager της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κάθε έρευνα προϋποθέτει μεγάλη οικονομική επένδυση. «Τελευταία η φαρμακοβιομηχανία είναι από τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης στην Ελλάδα και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ιατρική καινοτομία θα συμβεί, αλλά το μόνο θέμα είναι το πού θα συμβεί. Εξέφρασε την άποψη ότι η νέα νομοθεσία που θα διαμορφωθεί με βάση την πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να εξασφαλίσει κίνητρα για ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, και ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια μόνο το 22% των νέων θεραπειών προέρχεται από την Ευρώπη. «Σε έναν τομέα όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Ασία, όπως σε αυτόν των κλινικών μελετών, η Ευρώπη πρέπει πια να επιλέξει αν θα καινοτομήσει ή θα μείνει στάσιμη», σημείωσε. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως επισήμανε ο κ. Αναγνωστάκης, η υψηλή αξία που φέρνει το φάρμακο, οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και οι μονάδες παραγωγής, θα φύγουν προς άλλες χώρες που υπάρχει λιγότερο ρίσκο και μεγαλύτερο συμφέρον.

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Country President & CPO της Novartis στην Ελλάδα, τόνισε ότι «καλή υγεία σημαίνει καλή οικονομία» και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναθεώρηση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. Αναφερόμενος στη φαρμακευτική καινοτομία, σημείωσε ότι δεν έχει καμία ουσία αν σε αυτή δεν έχει πρόσβαση ο ασθενής όταν τη χρειάζεται και τόνισε ότι αυτό είναι προτεραιότητα της Κομισιόν. «Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα και έτσι η καινοτομία φτάνει σχετικά γρήγορα στους ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των εσωτερικών κανόνων. Συγκεκριμένα, κατά ποσοστό 75-80% οι λόγοι καθυστερημένης ή καθόλου πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα δεν σχετίζονται ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε με τη βιομηχανία, αλλά οφείλονται αποκλειστικά στις εθνικές διαδικασίες. Ο κ. Παπαγιάννης τόνισε ότι σήμερα και με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν, έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουμε ένα διάλογο που θα εστιάσει στο πώς μπορεί η καινοτομία να ενισχυθεί και να συνδεθεί πραγματικά με τους ασθενείς.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X