Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Κέντρο Αριστείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου

Blog

Κέντρο Αριστείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου

Η συμβολή των ερευνητικών κέντρων με εξειδίκευση στην ογκολογία στην αύξηση των φαρμάκων για την αντιμετώπισή του καρκίνου τονίστηκε στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο από το Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στην Αθήνα (ΑCCC – Athens Comprehensive Cancer Center). Στην Ευρώπη λειτουργούν περισσότερα από 80 αντίστοιχα κέντρα Έρευνας,  ενώ στη χώρα μας κανένα μέχρι και σήμερα.

Πόροι 30.263.837,39 ευρώ θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.  Στόχος είναι η ανάπτυξη προηγμένων οργανικών υλικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για τη διάγνωση και θεραπεία (θεραγνωστική) του καρκίνου καθώς και για βιοηλεκτρονικές εφαρμογές.  Ο σκοπός θα υπηρετηθεί μέσω της αναβάθμιση των υποδομών του ΕΙΕ με την αγορά και εγκατάσταση υπερσύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού μοναδικού για τα εγχώρια δεδομένα. Ο Εξοπλισμός θα αξιοποιηθεί και για τις βασικές προκλινικές ερευνητικές δραστηριότητες του ACCC

Κατά τις εργασίες  του συμποσίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με κεντρικό θέμα συζήτησης την ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου παρουσιάστηκαν  οι τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του ACCC. Ο  Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΙΕ,  Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου δήλωσε σχετικά «Από την έναρξη του ACCC το 2017, έχουν γίνει πολλά βήματα. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει η εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών του ΑCCC έχουν μπει τα θεμέλια ώστε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα και να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο στην πρωτεύουσα στο οποίο θα συστεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, απεικονιστές καθώς επίσης και βιοεπιστήμονες για τη μοριακή διάγνωση και τη συνακόλουθη ουσιαστική αξιοποίηση των μοριακών αναλύσεων με κατάλληλα εργαλεία για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών του καρκίνου και πολλοί άλλοι επιστήμονες πάνω στον καρκίνο. Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία μοριακών ογκολογικών συμβουλίων. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να μιλάμε για ένα κέντρο το οποίο θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελληνική επικράτεια.»

Για κομβικό σημείο έκανε λόγο η αναπληρωτής Επικεφαλής Πυρηνικής Ιατρικής του DKFZ, καθηγήτρια Αντωνία Δημητρακοπούλου-Strauss,   σχολιάζοντας ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η κλινική έρευνα και η θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο είναι διασπασμένη ανάμεσα σε πανεπιστήμια, σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και ερευνητικά κέντρα. Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου, το οποίο σαν ομπρέλα θα συγκεντρώνει όλη αυτήν την έρευνα και θα αξιοποιεί τις εξιδεικευμένες γνώσεις των μελών ερευνητών μας με σκοπό την αποτελεσματικότερη και εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.»

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης