Blog

Kavita Patel (Managing Director της Roche Hellas): Οι συνεργασίες ωφελούν το σύστημα υγείας

Στην πρόσφατη ανασκόπηση των Mario Draghi & Enrico Letta υπογραμμίζεται η ανησυχητική «πτώση» της Ευρώπης ως κέντρο καινοτομίας, επισημαίνοντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη έχει μειωθεί από 40% το 2010 σε 30% το 2020, με πρόβλεψη πτώσης στο 25% έως το 2030.

Σήμερα, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε σύνθετες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι καθυστερήσεις στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες απαραίτητες για τις ζωές των ασθενών. Πιστεύω ωστόσο, ακράδαντα πως, μέσω συνεργειών δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και όλων των εταίρων του οικοσυστήματος υγείας, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της υγείας. Οι επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, αποτελούν το «κλειδί» για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Στη Roche Hellas, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με βασικό γνώμονα τον μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας και την υποστήριξη και βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. Μία από αυτές είναι πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» που προτυποποιήθηκε σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Μια καινοτόμος προσέγγιση αποκεντρωμένης υγειονομικής περίθαλψης που αποδεικνύει πώς η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, μειώνοντας την πίεση στα νοσοκομεία, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους.

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση. Η στρατηγική μας βασίζεται στην κατανόηση ότι η υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόστος, αλλά ως επένδυση. Σύμφωνα με στοιχεία από την EFPIA και την McKinsey από το 2007 έως το 2017, οι καινοτόμες θεραπείες έχουν προσθέσει 2 εκατ. υγιή έτη ζωής στην Ευρώπη, ενισχύοντας την παραγωγικότητα κατά 27 δισ. ευρώ, ενώ ενδεικτικά, η χρήση καινοτόμων φαρμάκων έχει επιφέρει εξοικονόμηση 13 δισ. ευρώ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κοιτάζοντας προς το μέλλον και επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, θα μπορούσαμε να σώσουμε 60 εκατ. ζωές και να προσθέσουμε 12 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2040, δηλαδή περίπου το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το παραπάνω είναι ένα απτό παράδειγμα του πώς η καινοτομία και η βιωσιμότητα μπορούν να ευθυγραμμιστούν για να δημιουργήσουν οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η Ελλάδα, ωστόσο, υστερεί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., λόγω των μη βιώσιμων επιπέδων υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (υποχρεωτικές επιστροφές clawback και rebate) που καλούνται να καλύψουν οι εταιρείες. Αυτή η επιβάρυνση είναι πιο εμφανής στο κανάλι του νοσοκομείου, από το οποίο οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κατεξοχήν καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για το 2022 το clawback για νοσοκομειακά προϊόντα άνω των 30 ευρώ έφτασε σχεδόν το 70%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει αγγίξει το πρωτοφανές 83%.

Παρά τα δυσμενή δεδομένα, είμαι πεπεισμένη πως είναι ζωτικής σημασίας να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα αναγνωρίζει την αξία των καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών, και θα αποζημιώνει τις νέες θεραπείες στη βάση της αξίας που προσφέρουν στους ασθενείς αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.

Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αξιολόγησης των νέων θεραπειών και την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Όχι μόνο για τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και άλλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συστήματος υγείας με προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της. Προς τούτο, όμως, απαιτείται η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης, η τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων κλινικών μελετών και ο εξορθολογισμός του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Στη Roche Hellas, δεσμευόμαστε, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία και να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, με στόχο τη διασφάλιση καλύτερων προοπτικών για την υγεία των ασθενών και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει Κέντρο Καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου η υγεία, η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελούν πυλώνες προόδου και κοινωνικής ευημερίας.

Πηγή: fortunegreece.com
Facebook
LinkedIn
X