Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον προσωπικό γιατρό – Όλες οι ρυθμίσεις

Blog

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον προσωπικό γιατρό – Όλες οι ρυθμίσεις

Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Προσωπικό γιατρό.

Χρειάστηκε τελικά να περάσουν εφτά μήνες από τότε που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε κάνει τις σχετικές εξαγγελίες προκειμένου το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ολοκληρωθεί τι στιγμή μάλιστα που οι μισοί Έλληνες δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.

Κάθε ιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί σε επίπεδο μεικτών απολαβών.

Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν έως την 01.06.2025 σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό.

-Οι πολίτες πάντως μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο οι ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών από 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο

-Δημιουργία 7 πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και Σταθμών Τηλεϊατρικής

Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών
Βάση του νομοσχεδίου οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

-Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Τι αλλάζει


Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» με το εν λόγω σχέδιο επιδιώκεται:

α) η βελτίωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δημόσιας Υγείας μέσω της ενίσχυσης και αναμόρφωσης του θεσμού του προσωπικού ιατρού

β) η αναβάθμιση του θεσμού του προσωπικού ιατρού ως πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής,

γ) η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Ιατρών, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να εγγραφεί και να έχει τη δυνατότητα να λάβει δωρεάν τις υπηρεσίες πρόληψης και υποστήριξης, που προβλέπονται στον ρόλο του Προσωπικού Ιατρού και

δ) η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας καλεί να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Να σημειωθεί τέλος ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον Προσωπικό Γιατρό

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης