Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται το self test – Όλη η διαδικασία

Blog

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται το self test – Όλη η διαδικασία

Ο καρκίνος παχέος εντέρου εντάθηκε πλέον στο πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω» με σκοπό την έγκαιρη διάγνωσή του.

Μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ αναμένεται εντός να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου η διανομή των δωρεάν self test σε 2,8 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50-69 ετών.

Έτσι οι πολίτες θα προσέρχονται στα συνεργαζόμενα φαρμακεία όπου θα μπορούν να προμηθεύονται, τα δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες θα παραπέμπονται για δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση.

Επίσης σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα που θα βρουν οι πολίτες στον ιστότοπο www.colon.gov.gr. καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας.

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή email προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακείο της επιλογής τους και να παραλάβουν το self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων.

Αντίθετα οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test kit μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Εύκολη και ασφαλής η διαδικασία
Εκτενής αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τα self tests έκανε στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ο φαρμακοποιός, εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Α. Κάσσανδρος.

Όπως επισήμανε τα κύρια εργαλεία αυτοελέγχου για την νόσο είναι η ανοσοχημική δοκιμή κοπράνων (FIT) και η εξέταση λανθάνοντος αίματος κοπράνων (gFOBT).

«Τα τεστ FIT είναι πιο σύγχρονα και δεν απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς, με 79% ευαισθησία και 94% ειδικότητα. Τα gFOBT απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς και έχουν ευαισθησία περίπου 50%-60%. Και τα δύο τεστ ανιχνεύουν κρυμμένο αίμα στα κόπρανα που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι από πολύποδες που αιμορραγούν και θα εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου» ανέφερε ο ειδικός.

Και συνέχισε: «Τα τεστ που θα διατεθούν είναι ασφαλή και αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η εκπαίδευση των πολιτών από τους φαρμακοποιούς σε ό,τι αφορά τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της καθοδήγησης για τις διαδικασίες της εξέτασης είναι καθοριστικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα self tests γίνονται εύκολα με δείγμα κοπράνων, στο ειδικό δοχείο ή στην ταινία του τεστ και στη συνέχεια με την τοποθέτησή τους στο αντιδραστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων τηρούνται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη και οι πολίτες ενημερώνονται από τον ιατρό-γαστρεντερολόγο ο οποίος διενήργησε την εξέταση για τα αποτελέσματα και τα ευρήματα.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης