Blog
Blog
Κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει – Aλλαγή χρήσης για κάποια και νέα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την μακροχρόνια φροντίδα
Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο, αλλά θα γίνει αλλαγή χρήσης σε κάποια από αυτά, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές το DailyPharmaNews, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύντομα πρόκειται να τρέξουν καινούργια χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την ανάπτυξη της μακροχρόνιας φροντίδας.
Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων πρόκειται να βρεθούν ασθενείς που βγαίνοντας από το νοσοκομείο, είτε λιμνάζουν σε γηροκομεία, είτε πηγαίνουν σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό κάποια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, είτε για εγκεφαλικά επεισόδια, είτε για άλλα νοσήματα, λόγω των οποίων οι ασθενείς χρειάζονται αποκατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημόσιο τομέα, επί της ουσίας υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο αποκατάστασης στο Ίλιον με πολύ περιορισμένη προσβασιμότητα, όχι μόνο γιατί τα κρεβάτια είναι συγκεκριμένος αριθμός και προδήλως δεν αρκούν για όλο τον πληθυσμό, αλλά και γιατί τα περιστατικά αυτά κάνουν μακρές νοσηλείες. Τα επίσημα νούμερα άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι στην κυριολεξία απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα διαθέτει δυόμισι κλίνες ανά 1000 άτομα άνω των 65 ετών, όταν τα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ διαθέτουν 45,6 κλίνες αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου για τους ιθύνοντες φαντάζει μονόδρομος και σχεδιάζουν να ρίξουν χρήματα από το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, στο οποίο η χώρα μας υστερεί , έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών μεταφροντίδας. Οι υπηρεσίες αυτές εκτός από την κατ’ οίκον νοσηλεία που ήδη έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα σε ογκολογικούς και σε ασθενείς με ΣΚΠ, θα προσφέρονται και σε δομές που θα φιλοξενούν τους ασθενείς.
Νοσοκομεία με χαμηλές πληρότητες θα μετατραπούν σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας
Σε αυτό το πλαίσιο κάποια Νοσοκομεία πχ με χαμηλή πληρότητα, θα αποκτήσουν τη λειτουργία αυτή. Αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 50% των κρεβατιών στα νοσοκομεία καλύπτονται από ασθενείς άνω των 75 ετών που δεν είναι οξέα περιστατικά, αλλά λιμνάζουν μέσα στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υγειονομικός χάρτης που σχεδιάζεται και για τον οποίο «έχει χυθεί πολύ μελάνι», αναμένεται να περιλαμβάνει μετακινήσεις κλινικών, γιατρών και αλλαγή χρήσης μονάδων, ανάλογα με την κάλυψη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, και βάσει των αναγκών του πληθυσμού. Πχ στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως πχ Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπληθώρα σε ορισμένες ειδικότητες, σε αντίθεση με την περιφέρεια, που σε πολλά μέρη, υπάρχει μεγάλη έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει προ μηνών ότι για πρώτη φορά μετά από 35-40 χρόνια μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάταξης τμημάτων κυρίως στα νοσοκομεία.
Πηγή: dailypharmanews.gr