Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » «Καμπανάκια» από δύο δημοσκοπήσεις για την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία

Blog

«Καμπανάκια» από δύο δημοσκοπήσεις για την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία

Metron Analysis και MRB, στις μετρήσεις που έκαναν αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, συμφωνούν ότι η δυσπιστία του κόσμου για την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας αυξάνεται. Το γεγονός αυτό συνιστά μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση η οποία έχει τοποθετήσει ψηλά τον πήχη για τις μεταρρυθμίσεις της στο ΕΣΥ και βλέπει πλέον ότι αυτήν την αισιοδοξία δεν την συμμερίζονται οι πολίτες.

Τα μηνύματα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη δυσπιστία των πολιτών ήταν αρκετά ώστε αμέσως μετά τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον επανακαθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων αλλά και την επαναφορά στο προσκήνιο ορισμένων κομβικών ζητημάτων όπως τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, η μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ κ.ο.κ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ακρίβεια παραμένει το «νούμερο ένα» πρόβλημα για τους πολίτες έστω και εάν τα ποσοστά της απάντησης έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου. Δεύτερη αυθόρμητη απάντηση είναι η οικονομία ενώ η ιατρική περίθαλψη έχει ανέβει πλέον στην τρίτη θέση και φαίνεται σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν χθες από τη Metron Analysis να απασχολεί σοβαρά τους ερωτηθέντες.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Metron και στις αυθόρμητες αναφορές για τα σημαντικότερα προβλήματα, η ιατρική περίθαλψη βρίσκεται πλέον στην 3η θέση με 14 απαντήσεις ενώ στην δεύτερη είναι η οικονομία με 34 και στην πρώτη θέση η ακρίβεια με 45. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ανησυχία των πολιτών για την ιατρική περίθαλψη έχει αυξηθεί σημαντικά σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Ιούνιο.

Ακόμα πιο ψηλά εμφανίζει τις ανησυχίες των πολιτών για το ΕΣΥ η δημοσκόπηση της GPO. Ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θετικά τις αποτιμά το 39,2% ενώ το 57,4% τις αποτιμά αρνητικά. Οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας στη δεύτερη θέση με ποσοστό 43,2%!

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές που έχει δρομολογήσει με την αναβάθμιση των 93 ΤΕΠ στα νοσοκομεία και των 156 Κέντρων Υγείας που έχει δρομολογήσει, θα αλλάξει την εικόνα του ΕΣΥ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Θεωρεί επίσης ότι το κύμα αμφισβήτησης για την πολιτικής της τροφοδοτείται από τις μηδενιστικές προσεγγίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτός είναι ο λόγος που ο Άδωνις Γεωργιάδης πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του στη «συμμορία της μιζέριας» (σ.σ. εννοεί τα κόμματα της Αριστεράς και τους συνδικαλιστές) που όπως λέει βγάζει τα εσωψυχά της στο ΕΣΥ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πυκνώνουν επίσης οι διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Υγείας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την ανάρτησή του για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ακολούθησε η συνέντευξη τύπου στην Αριστοτέλους για τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ και οι διαβεβαιώσεις Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι «το ΕΣΥ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δεν χρειάζεται οι πολίτες να δίνουν τα λεφτά τους στις ιδιωτικές κλινικές».

Παράλληλα, η Αριστοτέλους αναγκάζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών για τους μισθούς των νοσηλευτών. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε στη ΔΕΘ τους υγειονομικούς και δεν τους δίνει ούτε ένα ευρώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα δει σοβαρά τα αιτήματά τους.

«Έχουν απόλυτο δίκιο οι νοσηλευτές που ζητούν να ασχοληθώ και με αυτούς. Και θα το κάνω. Πάντα τα προβλήματα λύνονται ένα – ένα. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως στο κομμάτι που είχαμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού και έπρεπε να κατευθύνουμε τη δύναμή μας προς τα εκεί. Όμως δέχομαι απολύτως ότι και οι νοσηλευτές είναι αδικημένοι και υπαμειβόμενοι και έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου για το πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στα απογευματινά χειρουργεία βάλαμε μία μεγάλη αμοιβή στον νοσηλευτή, 15 ευρώ την ώρα, όταν το πρωί είναι στα 8. Είναι ακριβώς διπλάσιο ποσό γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, όσο μπορούσαμε. Τώρα θα ξεκινήσουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ένα κομμάτι των χρημάτων που θα λάβουμε θα πάει στους νοσηλευτές».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Talk Radio απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης