Blog
Blog
Καμπανάκι κινδύνου για υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης από τον Π.Φ.Σ

Φόβους για υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και για έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων εκφράζει ο ΠΦΣ, σε επιστολή που έχει αποστείλει στον πρόεδρο του ΕΟΦ, στον Υπουργό Υγείας και στην Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας και την οποία παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα σήμερα το DailyPharmaNews.
«Από ερωτήματα τα οποία έχουμε δεχθεί από φαρμακευτικούς συλλόγους, ανά την Ελλάδα και από φαρμακοποιούς, στους οποίους έχουν πέσει στην αντίληψή τους επαναλαμβανόμενες συνταγές, συνταγογραφημένες στον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, μέσα στον ίδιο μήνα, γεννιέται το ερώτημα σε όλους αν υπάρχουν και λειτουργούν αυτοματοποιημένοι έλεγχοι δοσολογίας σε σχέση με τα χορηγούμενα εμβαλάγια, όπως υπάρχουν για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα», αναφέρει στο DailyPharmaNews o Γ.Γ. του ΠΦΣ Μανώλης Κατσαράκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «φαίνεται πως για τα φάρμακα αρνητικής λίστας, για αυτά δηλαδή τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, να μην λειτουργεί κάποιος έλεγχος στα χορηγούμενα εμβαλάγια.
Όμως τα σκευάσματα που αντιστοιχούν στη φαρμακευτική κάνναβη, ανήκουν στον πίνακα Δ των ναρκωτικών ουσιών, που σημαίνει ότι τίθεται θέμα για την ασφάλεια των ασθενών».
Τίθεται θέμα ευθύνης των φαρμακοποιών για την εκτέλεση των συνταγών
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Π.Φ.Σ. τίθεται θέμα και για την ευθύνη των φαρμακοποιών να εκτελούν κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο για τον ίδιο ΑΜΚΑ πολλές συνταγές στον ίδιο μήνα. «Και αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα των φαρμακοποιών που απευθύνεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και ένα ερώτημα το οποίο και εμείς έχουμε συντάξει και αποστείλει στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και για αυτό το σκεύασμα και για άλλα σκευάσματα του πίνακα ναρκωτικών, τα οποία είναι στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά φαίνεται να συνταγογραφούνται κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο».


Διεύθυνση Φαρμάκου Υπ. Υγείας: Είμαστε σε στενή συνεργασία με ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ
«Το δεύτερο, το οποίο μας έχει μεταφερθεί», λέει ο κ. Κατσαράκης, «ήταν ότι αυτές οι συνταγές συνταγογραφούνταν σε πρωτόκολλο άυλης συνταγογράφησης, με τη χρήση του καινούργιου νόμου για την τηλεϊατρική, οπότε ουσιαστικά γινόταν μία τηλεσυνέντευξη, μια απομακρυσμένη διάγνωση και μια εξ αποστάσεως συνταγογράφηση, με επαναλαμβανόμενες συνταγές, στον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου. για φάρμακα του Πίνακα Δ».
Σε επικοινωνία του DailyPharmaNews με την Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και την εποπτεία του Ε.Ο.Φ, ο Διευθυντής Δρ Σταύρος Ευαγγελάτος μας ανέφερε πως «το θέμα είναι σε γνώση του Υπουργού, ο οποίος έδωσε σχετική εντολή να διερευνηθεί άμεσα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην γίνεται υπέρβαση της μέγιστης μηνιαίας δοσολογίας ανά ασθενή. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ. και την ΗΔΙΚΑ».
Στην επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Βαλτάς και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κατσαράκης, με θέμα «Συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης», αναφέρεται αναλυτικά:
«Με αφορμή την κυκλοφορία των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης (αναφέρονται οι εμπορικές ονομασίες) κλπ. δεχθήκαμε αρκετές αναφορές φαρμακοποιών ανά την χώρα, για την προσκόμιση άυλων συνταγών με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, συνταγογραφημένα από ιατρούς διαδικτυακής πλατφόρμας και μάλιστα έχει παρατηρηθεί έκδοση πολλαπλών συνταγών του ίδιου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης , για τον ίδιο ασθενή , εντός του ίδιου μηνός.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την ορθότητα της απομακρυσμένης συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών καθώς δεν πληρούνται με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος , η ασφάλεια και οι προϋποθέσεις ορθής συνταγογράφησης, όπως και για τις ειδικότητες στις οποίες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέπεται να συνταγογραφούν τα εν λόγω σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.
Επίσης θα θέλαμε να παρέμβετε προκειμένου να γίνει άμεση εφαρμογή αυτοματοποιημένων ελέγχων των χορηγούμενων εμβαλαγίων ανά μήνα στις συνταγές στο ΣΗΣ, βάσει των SPC φίλτρων για τα ανώτατα όρια λήψης των δραστικών αυτών, που είναι ναρκωτικά και ανήκουν στην αρνητική λίστα, όπως και στα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης».
Πηγή: dailypharmanews.gr