Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Καινότομα τεχνική για αφαίρεση όγκου νέφρου παρουσίασε Έλληνας γιατρός

Blog

Καινότομα τεχνική για αφαίρεση όγκου νέφρου παρουσίασε Έλληνας γιατρός

Με  την αφαίρεση ευμεγέθους όγκου νεφρού είναι δυνατόν να διασωθεί το υπόλοιπο όργανο μέσα από μόνο τρεις μικρές οπές

Για  πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε διεθνές κοινό παρουσιάστηκε η νέα χειρουργική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Οπισθοπεριτοναϊκής Αφαίρεσης Όγκων Νεφρού, από τον  MD PhD FACS, Χειρουργός, Επιστημονικός συνεργάτης του Metropolitan GeneralΑριστοτέλη Κεχαγιά. Με  την αφαίρεση ευμεγέθους όγκου νεφρού είναι δυνατόν να διασωθεί το υπόλοιπο όργανο μέσα από μόνο τρεις μικρές οπές.

Καινότομα τεχνική για αφαίρεση όγκου νέφρου παρουσίασε Έλληνας γιατρόςΣυγκεκριμένα η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας στις 5-8 Ιουλίου 2022 (30th International EAES Congress, Kraków, Poland, 5 – 8 July 2022). Η ομιλία του κ. Κεχαγιά εστίασε στη διάσωση του υγιούς νεφρικού παρεγχύματος (Οπισθοπεριτοναϊκή Μερική Νεφρεκτομή 3 μικρών οπών). Πρόκειται για μία εντελώς καινούρια τεχνική, η οποία ελαχιστοποιεί το εσωτερικό και το εξωτερικό χειρουργικό τραύμα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς παρεγχύματος του ίδιου του οργάνου.

Αφαίρεση όγκου νεφρού

Στο συνέδριο αναδείχθηκε η πρωτοποριακή αυτή τεχνική με χρήση αγγειακού ελέγχου (vascular control) και οπισθοπεριτοναϊκής ενδοσωματικής συρραφής (retroperitoneal intracorporeal suturing)  η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Αριστοτέλη Κεχαγιά στο νοσοκομείο Metropolitan General το φθινόπωρο του 2021 με χρήση της τεχνολογίας 3D. Το βίντεο που παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο αφορά σε περιστατικό με ευμεγέθη καρκίνο περίπου 8 εκατοστών στο μίσχο του νεφρού, δηλαδή στο πιο δύσκολο σημείο του οργάνου.
Όπως εξηγεί ο γιατρός, τέτοιοι όγκοι έχουν υψηλή τεχνική δυσκολία –κυρίως για τη ριζική αποκόλληση του καρκίνου χωρίς να βλαφτεί το υπόλοιπο υγιές μέρος του οργάνου- και συχνά καταλήγουν σε αφαίρεση όλου του νεφρού ακόμα και σε συνθήκες ανοικτής επέμβασης.

Δυσκολίες υφίστανται αφού οι νεφροί είναι οπίσθια οπισθοπεριτοναϊκά όργανα, δηλαδή βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της κοιλιάς περίπου πλάγια από τη σπονδυλική στήλη. Αντίθετα, η νέα τεχνική διενεργείται δηλαδή ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται ο νεφρός χωρίς να μετακινηθούν άσκοπα άλλα κοιλιακά όργανα. Ακόμη, οι υπάρχουσες λοιπές τεχνικές, όπως  είναι η ρομποτική/λαπαροσκοπική μέθοδος,  διενεργούνται από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς με πέντε τομές αυξάνοντας το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό χειρουργικό τραύμα. Σε αυτήν την κοινότυπη μέθοδο ο χειρουργός αναγκάζεται να μετακινήσει άσκοπα από τη θέση τους όλα τα όργανα της κοιλιάς μέχρι να φθάσει πίσω-πίσω όπου βρίσκεται ο νεφρός αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού τους, επιπλοκών, αλλά και πιθανής επανεπέμβασης (πχ. διάτρηση σπλάγχνου, αιμορραγία, κτλ.).

Πλεονεκτήματα τεχνικής

«Η ελαχιστοποίηση του τραύματος στην οπίσθια οπισθοπεριτοναϊκή μέθοδο έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως: ελάχιστος έως καθόλου πόνος, σύντομη νοσηλεία 24 ωρών, και άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα. Τέλος, και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο αφού οι τομές είναι λιγότερες και βρίσκονται σε δυσδιάκριτο σημείο πίσω στη μέση. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει υψηλότατη τεχνική δεξιότητα και κατάρτιση στην ελάχιστα επεμβατική οπισθοπεριτοναϊκή χειρουργική», επισημαίνει ο κ. Κεχαγιάς.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.