Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Και περιστατικά SARS-COV-2 θα διαχειρίζονται τα Κέντρα Υγείας

Blog

Και περιστατικά SARS-COV-2 θα διαχειρίζονται τα Κέντρα Υγείας

Και περιστατικά SARS-COV-2 θα διαχειρίζονται τα Κέντρα Υγείας

Η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα Νοσοκομεία αναφοράς. Σε πρώτη φάση ξεκινούν 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα: 103 από τη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου και 42 Περιφερειακά Ιατρεία*.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από το Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό και το Δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, από όπου ανακοίνωσε την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας είναι φτιαγμένα κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε πρώτα από όλους και μετά, βεβαίως, όλους τους άλλους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην περαιτέρω επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, «ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid».
«Η ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από τη Δευτέρα, αν και κάποια ήδη λειτουργούν και τεστάρονται οι δυνατότητές τους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Υγείας να ευχαριστήσει γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό για τη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, όπως επίσης, και το Διοικητή  της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για τη μέριμνα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά που ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας επιπλέον λεπτομέρειες για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, διευκρίνισε ότι 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία από τη Δευτέρα (ήδη κάποια έχουν ξεκινήσει, όπως ανέφερε) και άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου. Τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Θα σας δοθεί αναλυτικός πίνακας. «Για να το πετύχουμε αυτό, εξασφαλίσαμε κάποιες προϋποθέσεις: να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό, να έχουμε Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό και, κυρίως, να κάνουμε τις χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονές μας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας, «έτσι ώστε να φτάσουμε στην πλειοψηφία τους και σχεδόν όλα όσα μπορούν να μπουν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, στη μάχη κατά του κορονοϊού», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Εμείς αυξάνουμε τη δυναμικότητα κατά 500, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη βοήθεια που θα δώσουμε στα Νοσοκομεία και ειδικά στα Νοσοκομεία αναφοράς», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση εάν το επόμενο βήμα στην Αττική θα είναι η καθολική χρήση μάσκας παντού, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι δεν προκαταλαμβάνει ποτέ τις αποφάσεις των ειδικών. «Επιλέξαμε 30 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που μας συμβουλεύουν, στους οποίους προσθέσαμε και δύο εξαιρετικούς επιστήμονες σε ό,τι έχει να κάνει στη διασύνδεση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την Covid: τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βάρης κ. Θηραίο και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Μαριόλη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

*Επισυνάπτεται ο πίνακας των 161 Κέντρων Υγείας και των 42 Περιφερειακών Ιατρείων. 

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης