Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Και η Moderna ζήτησε από τον FDA έγκριση της 4ης δόσης

Blog

Και η Moderna ζήτησε από τον FDA έγκριση της 4ης δόσης

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna κατέθεσε αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει μια τέταρτη δόση του εμβολίου COVID-19 ως αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες. Η Moderna επικαλέστηκε δημοσιευμένα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το Ισραήλ μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.

Το αίτημα αφορά ευρύτερη ηλικιακή ομάδα από το αίτημα της αντίπαλης φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, όπως μεταδίδει το cbsnews.com. Υπενθυμίζεται ότι η ανταγωνιστική εταιρία κατέθεσε και αυτή αίτημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προς τη ρυθμιστική αρχή να εγκρίνει μια αναμνηστική ένεση για όλους τους ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών. Αξιοζημείωτο είναι ότι η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια πρόσθετη αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 για ηλικιωμένους, με βλάση τα δεδομένα από το Ισραήλ που  δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα επωφεληθούν.

Διαβάστε επίσης:  Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση στον FDA για τη τέταρτη δόση

 Στη σχετική ανακοίνωσή της  η Moderna αποσαφηνίζει ότι το αίτημά της για έγκριση για όλους τους ενήλικες είχε στόχο « να παράσχει ευελιξία» στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Επίσης με τον τρόπο αυτό διευκολύνει τους ιατρικούς παρόχους να καθορίσουν την «κατάλληλη χρήση» μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου mRNA, «συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για το COVID-19 λόγω ηλικίας ή συννοσηρότητας».

Οι Αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν θέσει τις βάσεις για τη χορήγηση πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων για να ενισχύσουν την προστασία των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου από το COVID-19. Ο Λευκός Οίκος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερη χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις των εμβολίων COVID-19, είτε για πρόσθετες αναμνηστικές ενέσεις είτε για εμβολιασμούς συγκεκριμένων παραλλαγών. Άξιο αναφοράς είναι ότι και στην Ευρώπη, σε ορισμένες χώρες όπως  είναι  χώρες η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία, άρχισαν να χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Έρευνα για τη τέταρτη δόση

Άξια αναφοράς είναι μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου στο The New England Journal  of Medecine, η οποία κατέδειξε ότι μια τέταρτη δόση εμβολίου mRNA είναι ανοσογόνος, ασφαλής και κάπως αποτελεσματική (κυρίως κατά της συμπτωματικής νόσου). Η σύγκριση της αρχικής ανταπόκρισης στην τέταρτη δόση με την κορυφαία ανταπόκριση σε μια τρίτη δόση δεν έδειξε ουσιαστικές διαφορές στη χυμική ανταπόκριση ή στα επίπεδα των ειδικών για το όμικρον ουδετεροποιητικών αντισωμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη και προηγούμενα δεδομένα που δείχνουν την υπεροχή της τρίτης δόσης έναντι της δεύτερης δόσης, τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι η μέγιστη ανοσογονικότητα των εμβολίων mRNA επιτυγχάνεται μετά από τρεις δόσεις και ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να αποκατασταθούν με μια τέταρτη δόση. Επιπλέον, παρατηρήσαμε χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι λοιμώξεων σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σχετικά υψηλά ιικά φορτία που υποδηλώνουν ότι όσοι μολύνθηκαν ήταν μολυσματικοί. Συνεπώς, ένας τέταρτος εμβολιασμός υγιών νέων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να έχει μόνο οριακά οφέλη. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πληθυσμοί δεν αξιολογήθηκαν.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.