Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κ. Πιερρακάκης: Τεράστιο ψηφιακό άλμα για την Ελλάδα στην υγεία έως το 2027

Blog

Κ. Πιερρακάκης: Τεράστιο ψηφιακό άλμα για την Ελλάδα στην υγεία έως το 2027

Αν και ακόμη λείπουν πολλά για να γίνει η πλήρης μετάβαση του συστήματος υγείας στην ψηφιακή εποχή, εν τούτοις τα έργα που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί και δημοπρατούνται είναι πολλά και σημαντικά, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε υβριδική ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ το απόγευμα της Δευτέρας, με θέμα «Η ψηφιοποίηση στην Υγεία».

Μας λείπουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να χρηματοδοτήσουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε την πλήρη μετάβαση. Και η πλήρης αυτή μετάβαση, συντελείται με την τεράστια δυνατότητα που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής, κατά κάποιο τρόπο. Αυτό μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε το 100% της στρατηγικής μας, και να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και να σχεδιάσουμε μεγάλα έργα, είπε ο κ. Πιερρακάκης για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «έχει δημοπρατηθεί ένα μεγάλο έργο τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα, το οποίο ήδη είναι σε εξέλιξη. Δημοπρατείται πολύ σύντομα, καθώς έχουμε τελειώσει τις προδιαγραφές, το μεγάλο έργο του ψηφιακού φακέλου. Θα δημοπρατηθούν πολύ σύντομα έργα που θα αναβαθμίσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο και σε υλικοτεχνική υποδομή των ψηφιακών και σε ότι αφορά το λογισμικό. Και πρέπει αυτά τα πράγματα να έχουν (χωρίς κατ’ ανάγκη να αγοράσουμε το ίδιο σύστημα για κάθε νοσοκομείο) διαλειτουργικά συστήματα.

Επίσης έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε οριζόντια έργα, όπως αυτά τα οποία θα έρθουν να αλλάξουν με έναν κεντρικό τρόπο το σύστημα της πρωτοβάθμιας, έργα τα οποία θα πάνε με ένα κεντρικό τρόπο να αλλάξουν το σύστημα στα φαρμακεία των νοσοκομείων, έργα τα οποία συνολικά θα έρθουν και θα ψηφιοποιήσουν ανάμεσα σε άλλα και τις στοίβες χαρτιού που έχουμε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Και βέβαια θα υπάρξει και στοχευμένο έργο το οποίο θα αφορά στο μητρώο του καρκίνου, μαζί με συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως αυτά μας δίδονται από το υπ. Υγείας. Σε περίπου δύο με τρία χρόνια από τώρα θα έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε όλα αυτά τα μεγάλα έργα και θα βλέπουμε τις υλοποιήσεις τους. Η Ελλάδα έως το 2027 θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έχει ήδη ξεκινήσει».

Η εφαρμογή Myhealth είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου

Όσον αφορά την εφαρμογή Myhealth αυτή τη στιγμή θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου, είπε ο υπουργός. «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε ουσιαστικά πάνω σε αυτή την εφαρμογή. Και έτσι προσθέσαμε πριν από λίγες εβδομάδες αποτελέσματα εξετάσεων, από 59 δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ενσωματώνονται στην εφαρμογή. Έχουμε βεβαιώσεις νοσηλείας από 55 δημόσια νοσοκομεία, πάνω από 400 διαφορετικές εξετάσεις, περίπου το 90% των εξετάσεων που διεξάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Συν κάποια μεγάλα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να ενσωματώνονται και αυτά στα My Health.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μπουν στην εφαρμογή όλα τα νοσοκομεία. Έτσι έχοντας βάλει ουσιαστικά στην εξίσωση του My Health, τη συνταγογράφηση, τα παραπεμπτικά, τις διαγνώσεις, αποτελέσματα εξετάσεων και βεβαιώσεις νοσηλείας έχουμε πραγματικά ένα πρόσπλασμα φακέλου που όμως ακόμα δεν είναι φάκελος». Η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κυρία Νίκη Τσούμα, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, αναφερόμενη σε στοιχεία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είπε ότι 5.000 είναι οι πιστοποιημένοι ενεργοί γιατροί 10.500 φαρμακεία που εκτελούν συνταγές και 2.650 τα διαγνωστικά που εκτελούν τα παραπεμπτικά.

«Δυόμισι εκατομμύρια ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται καθημερινά, συνταγογραφούνται κάθε μήνα πάνω από 7 εκατομμύρια συνταγές, και εκδίδονται πάνω από 3 εκατομμύρια παραπεμπτικά. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα έχουν εξυπηρετηθεί 12 εκατομμύρια διαφορετικοί ασθενείς, έχουν συνταγογραφηθεί πάνω από 800 εκατομμύρια συνταγές φαρμάκων και πάνω από 300 εκατομμύρια παραπεμπτικά».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης