Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΙΣΑ: Ζητά μείωση clawback για το 2019 και λήψη μέτρων για το 2020

Blog

ΙΣΑ: Ζητά μείωση clawback για το 2019 και λήψη μέτρων για το 2020

ΙΣΑ: Ζητά μείωση clawback για το 2019 και λήψη μέτρων για το 2020

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητησε να μειωθεί το clawback του 2019 και να ληφθούν μέτρα για το 2020.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφορικά με το clawback του 2019 που αναρτήθηκε πρόσφατα επισημαίνει ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άνω του 20% και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρικών εταιρειών της ΠΦΥ, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τι είναι το clawback

Clawback σημαίνει επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, όπου το χρηματικό ποσό της επιστροφής προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι ίσο με την ετήσια υπέρβαση του προκαταβολικά συμπεφωνημένου ορίου, για παράδειγμα, της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα των ασφαλισμένων του.

Εάν για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι δεν θα δαπανήσει για το 2017 πάνω από 1,945 δισ. ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων του, αλλά οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά φαρμακεία πούλησαν στους ασφαλισμένους, τότε ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν πίσω στον ΕΟΠΥΥ χρηματικό ποσό ίσο με την υπέρβαση, δηλαδή ίσο με περίπου 550 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο ανά εταιρεία, αναλόγως του όγκου των πωλήσεων της κάθε μίας.

Ανακοίνωση ΙΣΑ

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει ορθώς προβλέπεται για τις επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ. 86.10 οι οποίες παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες και οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους μείωση των οφειλών τους στο πλαίσιο του μηχανισμού clawback του Ε.Ο.Π,Υ.Υ.

Ωστόσο, τονίζει ότι η συγκεκριμένη μείωση πρέπει να ισχύσει και για τα ιατρεία είτε για μία ιατρική εταιρεία, που έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, με τα ποσοστά μείωσης τζίρου για τους συγκεκριμένους μήνες να ανέρχονται και στο 60% με 70%.

«Θεωρούμε αυτονόητο το αίτημα μας για αντίστοιχο μέτρο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με μοναδικό κριτήριο την μείωση του τζίρου χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή εξαιρέσεις που να συνδέονται με το μισθολογικό κόστος αφού σε μεγάλο ποσοστό οι φορείς Π.Φ.Υ. δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν ελάχιστο» αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.

Αιτήματα ΙΣΑ

Έτσι, ο ΙΣΑ ζήτησε:

  • Μείωση των οφειλών του clawback του 2019
  • Τη μη επιβολή clawback για το 2020. 
  • Αύξηση χρηματοδότησης για την ΠΦΥ
Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.