Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τα “γευστικά” παιδικά φάρμακα

Blog

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τα “γευστικά” παιδικά φάρμακα

Βιταμίνη ή καραμέλα; Καθώς οι επισκέψεις παιδιών στα νοσοκομεία λόγω  υπερδοσολογίας έχουν αυξηθεί, απαιτείται ένας προειδοποιητικός οδηγός για προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται, λένε υγειονομικοί.

Από το 2019, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώθηκε απότομη αύξηση στον αριθμό των παιδιών κάτω των 4 ετών που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα για την κατάποση πολυβιταμινών σε ζελεδάκια και βοηθημάτων ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η μελατονίνη.

Οι αναφορές για δηλητηρίαση από μελατονίνη σε παιδιά 

Από το 2012 έως το 2021, αυτά τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 530%, σύμφωνα με μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε από το 2019 έως το 2020, όταν οι αναφορές αυξήθηκαν κατά 38%.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου. Παράγεται και πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε χάπι, υγρή ή τσίχλα. Οι πωλήσεις μελατονίνης αυξήθηκαν 150 τοις εκατό στις ΗΠΑ μεταξύ 2016 και 2020, σύμφωνα με το CDC.

Μια έρευνα με κατοίκους κυρίως των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ανησυχίες για την Covid-19 ήταν σταθερός προγνωστικός παράγοντας αϋπνίας.

Συνολικά, τα κέντρα δηλητηριάσεων έλαβαν περισσότερες από 260.000 αναφορές παιδιών που έλαβαν μελατονίνη σε διάστημα 10 ετών. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο, αλλά περισσότερα από 4.000 νοσηλεύτηκαν και ο αριθμός των περιπτώσεων που απαιτούσαν νοσηλεία αυξήθηκε κατά την περίοδο της μελέτης.

Πέντε παιδιά τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρες. Δύο από αυτά τα παιδιά, ηλικίας 3 μηνών και 13 μηνών, πέθαναν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συγκάλεσε συνάντηση ειδικών πρόσφατα για να συζητήσουν τι ακριβώς κάνει ένα φάρμακο «σαν καραμέλα».
Οι εμπειρογνώμονες, στους οποίους συμμετείχαν περισσότεροι από δώδεκα γιατρούς, φαρμακοποιούς και διευθυντές κέντρων ελέγχου δηλητηριάσεων, σημείωσαν ότι οι κίνδυνοι κατά την κατάποση φαρμάκων που μοιάζουν με καραμέλα εξαρτώνται από τη γεύση, τη συσκευασία και τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων, όπως μασώμενες τσίχλες έναντι σκληρών χαπιών που πρέπει να καταποθούν.

“Το να κάνετε τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή πιο ελκυστικά για τα παιδιά δεν είναι εγγενώς κακό. Πολλά παιδικά φάρμακα δεν έχουν πολύ καλή γεύση, έτσι οι φαρμακοποιοί έχουν τροποποιήσει τα προϊόντα τους για να βελτιώσουν τη γεύση, ώστε να τα παίρνουν τα παιδιά.

Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, ωστόσο, μπορεί να γίνουν τόσο ελκυστικά που υπάρχει ο κίνδυνος να τα φάνε τα παιδιά σαν να είναι καραμέλες και όχι σαν φάρμακα, τόνισε η Δρ Suzanne Doyon, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων του Κονέκτικατ και επίκουρη καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στο UConn Health.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι η βασική αιτία πολλών τυχαίων κατάποσης από παιδιά ήταν η πρακτική των ενηλίκων να αφήνουν τα φάρμακα έξω από τα φιαλίδια, με πολλά παιδιά να αγνοούν αν ήταν φάρμακα ή γλυκές λιχουδιές.

Ο Jeffrey Worthington, πρόεδρος της Senopsys, μιας εταιρείας που συνεργάζεται με εταιρείες φαρμάκων για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο εύκολα στην κατανάλωση, συνέστησε την αφαίρεση των πρόσθετων χρωμάτων και την αποφυγή χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων ή εμβληματικών σχημάτων.

Πηγές:
nbcnews

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης