Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » ΗΠΑ: Οι εταιρείες θέλουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο

Blog

ΗΠΑ: Οι εταιρείες θέλουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο

Ήταν μια κατάσταση που μας «συστήθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα εν τη γενέσει της. Έτυχε μεγάλου ενθουσιασμού, ξεσήκωσε πλήθος συζητήσεων αν η ανθρωπότητα γυρίζει σελίδα μετά από αιώνες και θεωρήθηκε ότι ήρθε για να μείνει.

Εντέλει με την πανδημία πλέον να θεωρείται ελεγχόμενη και την χιλιοακουσμένη επιστροφή στην κανονικότητα να είναι πλέον σχεδόν κατά 100% γεγονός, το νέο trend στην αγορά εργασίας, η αποκαλούμενη τηλεργασία ή εξ αποστάσεως εργασία ξαφνικά απειλείται με εξαφάνιση.

Η νέα ευέλικτη μορφή εργασίας

Με την πανδημία να έχει κλείσει την ανθρωπότητα εντός των οικιακών τειχών, η εξ αποστάσεως εργασία ήταν όχι μονόδρομος, αλλά και σανίδα σωτηρίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η τηλεργασία και το δίδυμο «αδελφάκι» της η τηλεκπαίδευση, κράτησαν εν ζωή τις επιχειρήσεις και διέσωσαν τη μαθητική κοινότητα όλων των βαθμίδων από χαμένο χρόνο σχεδόν δύο ετών.

Έως το καλοκαίρι του 2020 οι περιορισμοί ήταν αυστηρότατοι. Με τα εμβόλια ακόμη σε φάση έρευνας και ανάπτυξης ο κόσμος δίσταζε να βγει από την ασφάλεια του σπιτιού του, είτε για να εργασθεί είτε για να ψυχαγωγηθεί.

Εκείνη την περίοδο έκαναν την εμφάνισή τους όροι όπως η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως εργασία, η υβριδική μορφή εργασίας (κάποιες ημέρες της εβδομάδας στο γραφείο και κάποιες στο σπίτι). Μαζί τους ξεπρόβαλε και ένας νέος όρος: οι ψηφιακοί νομάδες, εργαζόμενοι οι οποίοι μπορούσαν να εργάζονται κατά 100% από απόσταση για μια φερειπείν αμερικανική επιχείρηση, διαμένοντας σε ένα νησί της Ελλάδος.

Οι εταιρείες σκέφτονται πώς θα πορευθούν

Από τη μεριά τους οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: με τους εργαζόμενους στα σπίτια, την πανδημία άγνωστο πότε θα καταπολεμηθεί τι θα κάνουν τους χώρους γραφείων που  χώροι οι οποίοι όπως στις περιπτώσεις των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ήταν μερικές χιλιάδες τ.μ. ανά τον κόσμο και φυσικά πλέον είχαν καταστεί ασύμφοροι.

Η αίσθηση είναι ότι πλέον η εργασία εισέρχεται σε μια νέα φάση, η οποία ανατρέπει μια παράδοση χιλιάδων χρόνων: ο εργαζόμενος να εργάζεται από το σπίτι του. Μάλιστα ήταν τόσο ισχυρή η αίσθηση αυτή που κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν σπίτια σε περιοχές πιο αποκεντρωμένες, με στόχο να απολαύσουν τα προνόμια της διαβίωσης μακριά από τα αστικά κέντρα. Μία διαβίωση στην οποία πλέον έχει σβηστεί από το κάδρο ο χρόνος για τη μετακίνηση από και προς την εργασία, δηλαδή περισσότερος χρόνος ποιοτικότερης ζωής.

Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα

Η έλευση του εμβολίου και η σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας επανέφερε τη συζήτηση για επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Φυσικά οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε μια περίοδο που έχει ανοίξει μια άλλη συζήτηση αυτή για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας.

Όπως και να έχει η μία μετά την άλλη οι πολυεθνικές εταιρείες ανακοινώνουν τη σταδιακή επιστροφή των εργαζόμενων στο γραφείο. Στις ΗΠΑ ήδη έχει αρχίσει αυτή η επιστροφή και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα καθιερωθεί εκ νέου το παλιό και παραδοσιακό πενθήμερο απασχόλησης στον χώρο εργασίας

Πού βρισκόμαστε

Επί του παρόντος, οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες έχουν δώσει σήμα για επιστροφή στο γραφείο.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs είναι η πιο «αυστηρή» καθώς έχει εφαρμόσει το «πέντε στα πέντε» δηλαδή κανονικό πενθήμερο στις εγκαταστάσεις της. Λιγότερο «αυστηρή» η Disney, με τετραήμερο εργασίας με φυσική παρουσία και μία ημέρα εξ αποστάσεως.

Το 3/2 είναι κατά πώς φαίνεται το πιο σύνηθες μοντέλο δηλαδή τρεις ημέρες στο γραφείο και δύο τηλεργασία. Το υβριδικό αυτό μοντέλο έχουν υιοθετήσει οι Amazon, Apple, Bloomberg, General Motors, Google, Starbucks.

Εκείνες που παραμένουν ακόμη πιο ελαστικές είναι οι Citigroup και Walmart απαιτώντας από το προσωπικό τους να δηλώνει παρόν δύο ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή: ot.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης