Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » ΗΠΑ: Μεγάλη αύξηση στη χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους από τη νεολαία

Blog

ΗΠΑ: Μεγάλη αύξηση στη χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους από τη νεολαία

Τους πρώτους 10 μήνες του 20231.268 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών με διάγνωση παχυσαρκίας άρχισαν να παίρνουν Wegovy, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών, που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Komodo Health.

Το 2022, μόνο σε 25 παιδιά συνταγογραφήθηκε το φάρμακο, το οποίο δεν είχε λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ για χρήση σε εφήβους μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ένα μήνα αργότερα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε να χορηγούνται φάρμακα για την απώλεια βάρους σε παιδιά με παχυσαρκία από την ηλικία των 12 ετών.

Τα δεδομένα από το Medicaid που έλαβε το Reuters από πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των ΜίσιγκανΜινεσότα και Ουισκόνσιν, δείχνουν παρόμοια αύξηση στη χρήση του Wegovy. Ο συνολικός αριθμός παραμένει μικρός, με τουλάχιστον 464 παιδιά στις πέντε πολιτείες να λαμβάνουν το φάρμακο από τον Ιανουάριο του 2022.

Σε αυτά τα δεδομένα, δεν περιλαμβάνονται τις συνταγές που αγοράστηκαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης ή τη χρήση εκτός ετικέτας των δύο παρόμοιων θεραπειών για τον διαβήτη τύπου 2, του Ozempic της Novo και του Mounjaro της Eli Lilly.

Τα δεδομένα μπορεί να φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς σχεδόν το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ, ή περίπου 14,7 εκατομμύρια, έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς υπολογισμούς.

Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν μια αυξανόμενη πρόθεση μεταξύ των οικογενειών να εμπιστευθούν το Wegovyτην πρώτη εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία, χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η χρήση της εβδομαδιαίας ένεσης μπορεί να συνεπάγεται μεγάλο κόστος, με περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τα οφέλη.

«Χορηγώ το φάρμακα όπου μπορώ. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου (η χορήγηση) είναι σαν μια επιχείρηση διάσωσης, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες με τα παιδιά και τους εφήβους να αποτρέψουμε τις ασθένειες», δήλωσε η Δρ. Suzanne Cuda, ιατρική διευθύντρια του Alamo City Healthy Kids and Families στο Σαν Αντόνιο, του Τέξας. Η Cuda ήταν σύμβουλος της Novo Nordisk για την παιδική παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Οι αγωνιστές GLP-1

Τα προηγούμενα χρόνια, σε πολύ μικρότερο αριθμό εφήβων, συνταγογραφήθηκε το Novo’s Saxenda, το οποίο εγκρίθηκε για απώλεια βάρους ενηλίκων το 2014 και για εφήβους το 2020. Το Saxenda λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο για να περιορίσει την όρεξη, όπως το Wegovy, αλλά έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη απώλεια βάρους κατά μέσο όρο. Και τα δύο φάρμακα ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία,  και είναι γνωστά ως αγωνιστές GLP-1.

Υπήρχαν 378 έφηβοι που τους συνταγογραφήθηκε το Saxenda τους πρώτους 10 μήνες του 2023, δείχνουν τα στοιχεία της Komodo Health. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από τους 567 ασθενείς που άρχισαν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, το 2022. Από το 2018 έως το 2021266 έφηβοι έλαβαν νέες συνταγές Saxenda.

Η Παγκόσμια Επιδημία της παχυσαρκίας

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ λίγων χωρών που δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων (των αγωνιστών GLP-1) για την απώλεια βάρους σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οποιαδήποτε συμπεράσματα εξαχθούν θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους υπεύθυνους υγείας και σε άλλα κράτη.

Η Novo δήλωσε ότι το Wegovy έλαβε πέρυσι παρόμοιες (με τος ΗΠΑ) εγκρίσεις για χορήγηση σε νεαρά άτομα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, το Wegovy μπορεί να κοστίσει έως και 1.300 δολάρια ανά μήνα στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που σταματούν να το λαμβάνουν ανακτούν μεγάλο μέρος του χαμένου βάρους. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν υπάρχουν τρόποι για να μη χρειάζεται ο ασθενής να το λαμβάνει για μια ζωή.

Τόσο η Novo όσο και η Eli Lilly τρέχουν μελέτες για τα φάρμακά τους για την απώλεια βάρους, σε παιδιά ηλικίας έως 6 ετών. Το φάρμακο της Lilly, tirzepatide, είναι εγκεκριμένο μόνο για ενήλικες στις ΗΠΑ με την επωνυμία Mounjaro για διαβήτη τύπου 2 και Zepbound για απώλεια βάρους.

Η Lilly χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα «μελλοντικά σχέδια για την τιρζεπατίδη σε παιδιά ή εφήβους, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Η Novo, σχετικά με τη χρήση των αγωνιστών GLP-1, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 175 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι με παχυσαρκία παγκοσμίως και για πολλά από αυτά μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και η αυξημένη άσκηση μπορεί να μην είναι αρκετές.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης