Blog

Ιούνιος 2020 – Ιούνιος 2021: Μία επιδημιολογική σύγκριση

Η περσινή τουριστική σεζόν είχε ξεκινήσει από ευνοϊκότερη αφετηρία. Η πορεία προς τον εφιαλτικό Οκτώβριο και πώς τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν μια επανάληψη φέτος, λόγω του στελέχους “Δέλτα”.

Στην έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2020, τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα είχε βγει από το πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο είχε χτυπήσει ηπιότερα τη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Το Μάιο είχε γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών του πρώτου lockdown που είχαν επιβληθεί στις 23 Μαρτίου και την 1η Ιουνίου άνοιξαν τα σύνορα για την υποδοχή των ξένων τουριστών. Η σεζόν ξεκινούσε από σαφώς καλύτερη αφετηρία – επιδημιολογικά – σε σχέση με τη φετινή, με τα καθημερινά κρούσματα να είναι σχεδόν μηδενικά, όπως και οι νέοι θάνατοι, ενώ μονοψήφιος ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας.

Μια μέρα σαν την σημερινή, ένα χρόνο πριν, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που βιώνουμε τώρα, αλλά και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Στις 23 Ιουνίου 2020, μόλις 4 μήνες μετά τον εντοπισμό της “ασθενή μηδέν” στη χώρα, είχαν καταγραφεί συνολικά μόλις 3.302 κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα αυτά έχουν φτάσει τα 419.455. Εκείνη τη μέρα είχαν επιβεβαιωθεί 16 νέες λοιμώξεις, έναντι 520 χθες, και 0 θάνατοι έναντι 14 χθες, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας ήταν τότε 8 και σήμερα 271. Οι θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας εκτοξεύτηκαν στις 12.595 σήμερα, έναντι μόλις 190 ένα χρόνο πριν.

 Νέα κρούσματαΔιασωλη-νωμένοιΝέοι θάνατοιΘάνατοι από την έναρξη της πανδημίας
23 Ιουνίου 20201680190
23 Ιουνίου 20215202711412.595

Η πορεία της επιδημίας στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, ως το φθινόπωρο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ακολούθησε μια προοδευτική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων το μήνα Ιούλιο, και σημαντική επιδείνωση των δεικτών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που οδήγησε στην “έκρηξη” του Οκτωβρίου και στο εφιαλτικό δεύτερο κύμα. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, υπήρξε τριπλασιασμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, περαιτέρω διπλασιασμός τον Σεπτέμβριο και εκθετική αύξηση τον Οκτώβριο, που είχε ως αποτέλεσμα οι καθημερινές μολύνσεις στην Ελλάδα θα εκτοξευτούν από τις 453 στις 2.056 μέσα σε μόλις 15 μέρες.

 Νέα κρούσματαΔιασωλη-νωμένοιΝέοι θάνατοι
30 Ιουνίου20 9 1
15 Ιουλίου27 13 0
31 Ιουλίου78 9 3
15 Αυγούστου230 23 3
31 Αυγούστου183 36 4
15 Σεπτεμβρίου310 67 3
30 Σεπτεμβρίου354 78 3
15 Οκτωβρίου45382 13
31 Οκτωβρίου 2.056 135 6

Η όποια σύγκριση, φυσικά, μεταξύ των δύο θερινών περιόδων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την κάθε μια, αλλά και όσα έχουν μεσολαβήσει.

Το περσινό καλοκαίρι η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της, με το πρώτο κύμα να έχει επηρεάσει ελάχιστα την Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Τίποτα δεν προμήνυε τότε ότι το επερχόμενο δεύτερο κύμα θα χτυπούσε ανελέητα τη χώρα και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα τον Οκτώβριο. Όπως δεν εκτιμήθηκε αργότερα, τον Ιανουάριο, με την υποχώρηση του δεύτερου κύματος, ο αστάθμητος παράγοντας της βρετανικής μετάλλαξης που θα έφερνε το σφοδρό και ιδιαίτερα θανατηφόρο τρίτο κύμα.

Σήμερα διανύουμε μια περίοδο σταθερής και πολύ σημαντικής βελτίωσης των δεικτών. Όμως η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα (“ινδική”), που έχει ήδη κυριαρχήσει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμάται πως θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου τους επόμενους μήνες, είναι η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για πιθανά επερχόμενο τέταρτο κύμα, σε μια επανάληψη της πορείας του 2020 από την ύφεση του καλοκαιριού προς την έξαρση του φθινοπώρου.

Σημαντικότερο όπλο ανάσχεσης μιας τέτοιας εξέλιξης, που διαθέτουμε σήμερα και δεν υπήρχε πέρυσι, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος αθροιστικά με όσους έχουν νοσήσει εκτιμάται πως εξασφαλίζει σήμερα ένα ποσοστό ανοσίας 40% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στην πορεία προς το φθινόπωρο, με την προσδοκία να προσεγγίσει το 70%.

Άλλα εργαλεία που θεωρητικά μπορούν να εξασφαλίσουν τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο μιας πιθανής έξαρσης είναι η δυνατότητα πολύ μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων και η πραγματοποίηση self tests που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τους ασυμπτωματικούς.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X