Blog
Blog
Ημέρες Καινοτομίας στην Υγεία 2023: Διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υγεία!
Σε έναν μοναδικό μαραθώνιο καινοτομίας γεμάτο πρωτότυπες ιδέες, έμπνευση και εκπαίδευση πήραν μέρος φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Ημέρες Καινοτομίας (i-Days), που διοργάνωσε για 6η χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του EIT Health.
Οι i-Days αποτελούν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας γεγονός. Ο θεσμός, που έχει διαδοθεί σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργής συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Περισσότεροι από 90 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 27 ομάδες και, από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2023, εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, όπως το Design Thinking, εργάστηκαν μαζί με τους μέντορες του προγράμματος για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των ιδεών τους.
Τα θεματικά πεδία πάνω στα οποία εργάστηκαν οι φοιτητές στις φετινές i-Days βασίζονταν στους 6 από τους 9 τομείς παρέμβασης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Good Health and Welbeing-Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages»:
- Μεταδοτικές ασθένειες
- Μη μεταδοτικές ασθένειες
- Κατάχρηση ουσιών
- Οδική κυκλοφορία
- Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία
- Περιβαλλοντική υγεία
Νικήτρια των ελληνικών i-Days αναδείχθηκε η ομάδα Alnfinite με την προτεινόμενη λύση MaMast, ένα έμπλαστρο στήθους που ανιχνεύει τον κίνδυνο για την ανάπτυξης μαστίτιδας σε θηλάζουσες γυναίκες, και τις ειδοποιεί μέσω μιας συμβατής εφαρμογής. Η ομάδα αποτελούνταν από τις: Χρυσή Τουχτίδου και Δάφνη Θεοδωρακέα.
Τη 2η θέση κέρδισε η ομάδα Tetravision, με τη λύση GutFlow, μια wearable συσκευή με εφαρμογή για κινητό που παρακολουθεί τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και βοηθάει τους πάσχοντες να πάρουν σωστές αποφάσεις για τη διατροφή και την αγωγή τους. Η ομάδα αποτελούνταν από τις/τους: Βασιλική Νέστωρα, Αλκμήνη Σούλα, Μαρία Κωνσταντίνα Καρακικέ και Γεώργιο Μπάη.
Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα 2Digitals με τη λύση MeetAquardian, μια φορητή συσκευή που ελέγχει την ποιότητα του νερού, σε ευθεία συσχέτιση με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ και τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η ομάδα αποτελούνταν από τις: Ευγενία Βάια Μπάκα και Ερωφίλη Μπαρκαλέξη.
Η Alnfinite, η ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στις ελληνικές i-Days με τη λύση MaMast, θα παρευρεθεί στον πανευρωπαϊκό τελικό του EIT Health, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2023 στη Βαρκελώνη, για να διαγωνιστεί με ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και νικητές i-Days άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Σημαντικές διακρίσεις και δυνατότητες
Την περσινή χρονιά, η νικήτρια ομάδα που προέκυψε από τις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας 2022 βρέθηκε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό i-Days του EIT Health στη Βιέννη, διαγωνίστηκε με ομάδες φοιτητών από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης που διακρίθηκαν στις χώρες τους, και κατέκτησε τη δεύτερη θέση!
Οι Έλληνες φοιτητές κέρδισαν βραβείο αξίας 1.500 ευρώ για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξουν το καινοτόμο προϊόν τους, και πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η ομάδα των ειδικών συμβούλων και μεντόρων οι οποίοι στήριξαν τους φοιτητές στην ανάπτυξη των ιδεών με εξειδικευμένη και στοχευμένη καθοδήγηση αποτελείται από τους εξής:
- Από το ΕΚΤ: Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health Hub, Μάριος Ροΐδης, σύμβουλος καινοτομίας, Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, σύμβουλος καινοτομίας, Άγγελος Αγγελίδης, συντονιστής Enterprise Europe Network Hellas.
- Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Γεώργιος Σταμπουλής και Χάρης Καρανίκας, καθηγητές, υπεύθυνοι για τις i-Days από την πλευρά του Πανεπιστημίου, o Νίκος Γέμελος που διαχειρίστηκε όλες τις ομάδες στο MS Teams και έδωσε πολύτιμες συμβουλές, η Επίκ. Καθηγήτρια Γεωργία Μπράλιου, ο Δρ Γιώργος Δαφούλας, η Αθανασία Δάμπαση, η Βασιλική Μπρίμπου, ο Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Μάριος Εμμανουήλ, ο Παναγιωτης Αναγνώστου, ο Βασίλης Τσούκας, και ο Αργύρης Γκογκίδης.
- Από το Institute of Entrepreneurial Development (iED) και το Joist η συντονίστρια του HealthHub Μαρία Πουρνάρη.
- Από την Roche-Hellas ο Ιωάννης Καλπακίδης, και από την Roche-Diagnostics ο Αθανάσιος Βράτιμος.
- Από το Γ. Ν. Παπαγεωργίου: Δρ Βασιλική Χολέβα, κλινική ψυχολόγος, Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Δρ Νικήτας Αρναούτογλου, Ψυχίατρος, Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Δρ Μέλανη Κωνσταντινίδου, καρδιολόγος, Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Δρ. Λάμπρος Δερμεντζόγλου IT Systems Specialist.
- Από την «Ένωση Ασθενών Ελλάδος» και το δίκτυο ενδυνάμωσης ΑμεΑ «Humane»: Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Ψηφιακής Υγείας στην «Ένωση Ασθενών Ελλάδος», Διευθυντής «Humane».
- Από την Diestia systems ο co-founder και ερευνητής Δρ. Χρηστάρας Δημήτριος
- Από την εταιρεία Omgyno: Doreen Toutikian, CEO & Cofounder.
Special mentors τα μέλη των περσινών νικητών των ελληνικών i-Days που κατέκτησαν την 2η θέση στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση Ηλιάνα Πλάτωνα, Γρηγόρης Καρυπίδης και Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, οι οποίοι καθοδήγησαν τους φοιτητές στις ιδέες και τις παρουσιάσεις τους.
Η ομάδα αξιολογητών αποτελούνταν από τους Άγγελο Αγγελίδη, συντονιστή του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network (ΕΚΤ), Καθηγητή Γεώργιο Σταμπουλή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Καθηγητή Χάρη Καρανίκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Μαρία Μπιγάκη (Γ. Ν. Παπαγεωργίου), Κωνσταντίνο Κεφαλάκη (Roche Pharmaceuticals) και Γιώργο Μέγα, Συντονιστή του EIT Health Hub.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους συμβούλους καινοτομίας του ΕΚΤ, Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr) και Μάριο Ροΐδη (mroidis@ekt.gr), συντονιστές των i-Days και υπεύθυνους για τη διοργάνωση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδει ηΟργανωτική Επιτροπή των βραβείων στους Καθηγητές Γεώργιο Σταμπουλή και Χάρη Καρανίκα, στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοπληροφορική για την πλειονότητα των συμμετεχόντων καθώς και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών αλλά και στη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.
Πηγή: healthng.gr