‘Ετοιμο να κοπεί είναι το σχοινί των σχέσεων μεταξύ των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, λόγω του αιφνιδιαστικού rebate στα προϊόντα των πρώτων που διακινούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν εκφράσει τις εντονότατες διαφωνίες τους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και με την ηγεσία της ΕΚΑΠΥ. Όπως ήδη έχουν προειδοποιήσει, το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και πιθανότατα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ήδη επιβαρυμένο, λειτουργικά, Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”.
Σε αυτό, στο άρθρο 72, καθορίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα μπορεί να επιβάλει ποσοστό έκπτωσης στην αξία των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο καθησυχασμός του κ. Γεωργιάδη προς τους εκπροσώπους των προμηθευτών για “μικρό ποσοστό έκπτωσης” που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες προμήθειας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, δεν βρίσκει σύμφωνους τους Προμηθευτές, για τους εξής λόγους:
1) Ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων υπέστη σοβαρή συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία:
- Με την επιβολή του PSI, με την οποία εξαϋλώθηκαν κέρδη δεκαπέντε ετών και, εξ αυτού, διέκοψαν τη λειτουργία τους πάμπολλες επιχειρήσεις ιατρικών υλικών.
- Με την ουσιαστική μείωση των τιμών προμήθειάς τους αφού με την διεθνή εκρηκτική άνοδο των τιμών των αγαθών παγκοσμίως, οι τιμές των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π) παρέμειναν καθηλωμένες, κυρίως λόγω του Παρατηρητηρίου Τιμών (Π/Τ).
Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή οι προμήθειες των Ι/Π στα δημόσια νοσοκομεία καταλήγουν σε υπογραφές συμβάσεων, των οποίων έχουν προηγηθεί διαγωνιστικές διαδικασίες, οι προμηθευτές Ι/Π θεωρούν ξεκάθαρα ότι ακόμα και η επιβολή ενός τοις χιλίοις (‰) έκπτωσης είναι, εκτός από αντισυνταγματική και αντίθετη στο Ενωσιακό Δίκαιο, άδικη και ανήθικη.
2) Η πράξη έχει δείξει ότι το οποιοδήποτε “παραθυράκι” στην κείμενη νομοθεσία χρησιμοποιείται μεγεθυμένο, στην πρώτη δυσκολία, προς επίλυση προβλημάτων. Και εδώ, το “μικρό ποσοστό έκπτωσης” μπορεί να μεγεθυνθεί όταν η νυν ηγεσία ή η όποια νέα ηγεσία προκύψει θα χρειαστεί κάποια επιπλέον χρήματα για το υπουργείο Υγείας: θα επιβάλει τόσο ποσοστό έκπτωσης όσο χρειαστεί για να καλύψει κάποιες ανάγκες, αδιαφορώντας για το ποιοι τελικά θα φορτωθούν το πρόβλημα…
3) Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβληματισμένη για την ισχυρή αύξηση της αξίας των υλικών χειρουργείου το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να την αναζητήσει αποκλειστικά στην σταδιακή ομαλοποίησή τους μετά την covid εποχή, και όχι σε αυξημένες τιμές που πρακτικά δεν υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, εάν εφαρμοστεί rebate στα Ι/Π στα δημόσια νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τους προμηθευτές με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και με χρήση κάθε νόμιμου μέσου για την πλήρη απόσυρση του μέτρου αυτού.
Πηγή: iatronet.gr