Blog

Ιατρικοί επισκέπτες: Ραντεβού σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – Στις 21 Δεκεμβρίου στον ΣΦΕΕ

Με τρία βασικά αιτήματα κατεβαίνουν σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι ιατρικοί επισκέπτες από τον κλάδο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα ζητούν:

  1. Να αυξηθεί το όριο φορολόγησης  των 17.000 ευρώ, των εταιρικών αυτοκινήτων που δίνονται ως εργαλεία δουλειάς,
  2. Να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο των 6 ευρώ την ημέρα των διατακτικών σίτισης.
  3. Οι οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν από τις εταιρείες στους εργαζόμενους, ως επιδόματα, να μην φορολογηθούν.

Αιτήματα τα οποία είχαν εκθέσει οι εκπρόσωποι του κλάδου μέσα στο Καλοκαίρι στον υφυπουργό Φορολογικής πολιτικής & Δημόσιας περιουσίας κο Βεσυρόπουλο. Σε εκείνη τη συνάντηση, του είχαν εκθέσει την ανάγκη να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια των εταιρικών παροχών σε είδος, καθώς η ενεργειακή και η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των αυτοκινήτων των καυσίμων και της διατροφής πάνω και από τον πληθωρισμό.

Συνάντηση με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ

Εντωμεταξύ, από το Καλοκαίρι βρίσκονται σε επαφές με τα θεσμικά όργανα από τον χώρο του φαρμάκου, προκειμένου να υπάρξει επικαιροποίηση της συλλογικής του σύμβασης εργασίας, η οποία έληξε το 2012 (για τους εργαζόμενους στην παραγωγή έχει λήξει από το 2010). Σύμφωνα με τελευταία πληροφόρηση, οριστικοποιήθηκε η συνάντηση των συμβαλλομένων μερών για την συζήτηση και σύνταξη της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΣΦΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου.

Μιλάμε για περίπου 20.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα στο φάρμακο (αφορά όλα τα τμήματα και τις θέσεις εργασίας), ενώ πληροφορίες λένε ότι έχει σταλεί επιστολή και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα ασφαλιστικά θέματα των υπαλλήλων που απασχολούνται στα φαρμακεία (άλλα 10.000 άτομα).

Στην επιστολή που είχε στείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών σε ΣΦΕΕ και ΠΕΦ το Καλοκαίρι ζητούσε μεταξύ άλλων την αύξηση κατά 12% των μικτών αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων -να μην είναι κάτω από 1.000 – και παράλληλα να ισχύσει για όλες τις εταιρείες του κλάδου η υποχρεωτικότητα καταβολής των εκτός έδρας, έτσι όπως αναφέρεται στη σύμβαση του 2012 που ορίζει τα 64 ευρώ την ημέρα (εκτός έδρας). Επίσης έχει ζητηθεί και επίδομα θέρμανσης. 

Ως απάντηση, τα θεσμικά όργανα και αναγνωρίζοντας την αξία των εργαζομένων και τις υγιείς διαχρονικά εργασιακές σχέσεις είχε συμφωνήσει -από το Καλοκαίρι- στην έναρξη των συζητήσεων για τη σύναψη ΣΣΕ τονίζοντας ωστόσο τα εξής:“Όπως γνωρίζετε, οι υποχρεώσεις αυτόματων επιστροφών της βιομηχανίας, δυστυχώς έχουν ξεπεράσει τα 2,0 δισ. ευρώ, αφενός διότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή από το 2015, αφετέρου επειδή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη από την Πολιτεία. Ταυτόχρονα, είμαστε ο μόνος κλάδος της Οικονομίας, ο οποίος δεν δύναται να μετακυλήσει το δυσβάσταχτο πλέον για πολλές επιχειρήσεις κόστος παραγωγής (αύξηση τιμών α’ υλών, ενέργειας, υλικών συσκευασίας, μεταφορικών κ.λπ.) στον καταναλωτή ένεκα της διατίμησης. Ως εκ τούτου, οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουν τις οικονομικές συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας και να απέχουν από τον ρεαλισμό”.

Το θέμα είναι, όπως λέγεται, το κλίμα συνεργασίας να είναι θετικό και ο στόχος των μερών κοινός ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X