Blog
Blog
Ιατρική ΑΠΘ: Επίτιμος διδάκτορας ο καθηγητής William John McKenna
Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας του University College London William John McKenna, στη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ο διακεκριμένος καθηγητής, που έχει τιμηθεί με σειρά εξαιρετικών διακρίσεων για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, κυρίως στο αντικείμενο των μυοκαρδιοπαθειών, θα απευθύνει αντιφώνηση και ομιλία με θέμα «Genetics of cardiomyopathy: new horizons in the treatment of hypertrophic and arrhythmogenic cardiomyopathy» («Γενετική της μυοκαρδιοπάθειας: νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της υπερτροφικής και αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας»).
Θα προηγηθούν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη, ο οποίος θα επιδώσει το διάσημο στον τιμώμενο, ενώ τον έπαινο θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειος Βασιλικός
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου
Ο Kαθηγητής William McKenna γεννήθηκε το 1948 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστήμιο McGill και εξειδικεύθηκε στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Το 1988 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του ως Sugden Senior Lecturer στο St George’s Medical School του Λονδίνου, όπου και ίδρυσε τη Μονάδα Κληρονομούμενων Καρδιακών Παθήσεων.
Το 1993 κατέλαβε τη θέση του Καθηγητή Καρδιολογίας στο St George’s Hospital Medical School. Το 2000 κατέλαβε έδρα Καθηγητή Μοριακής Καρδιαγγειακής Ιατρικής από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (British Heart Foundation) και από το 2003 υπηρέτησε το University College London, από όπου αναγορεύθηκε Ομότιμος Καθηγητής το 2015. Επιπλέον, έχει αναγορευθεί Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και το Imperial College London, καθώς και επισκέπτης Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Yale, όπου και υποστήριξε την ίδρυση της Μονάδας Κληρονομούμενων Καρδιακών Παθήσεων.
Στη σταδιοδρομία του υπηρέτησε σε πολλαπλούς διευθυντικούς ρόλους σε μεγάλα νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το Heart Hospital του Λονδίνου, το Institute of Cardiovascular Science του UCLH, το Heart Hospital της Doha στο Qatar και το British Heart Foundation από τη θέση του Επίτιμου Διευθυντή Μοριακών Καρδιαγγειακών Επιστημών, θέση την οποία κατέχει και ως σήμερα. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιακών και Περικαρδιακών Παθήσεων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology – ESC).
Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με σειρά εξαιρετικών διακρίσεων από φορείς όπως η ESC, το πανεπιστήμιο Yale, το National Institute for Health Research και Καρδιολογικές Εταιρείες ανά τον κόσμο (Ελληνική, Πολωνική, Ιαπωνική, Ουγγρική, Χιλιανή).
Ερευνητικά, σε επίπεδο βασικής έρευνας εστίασε στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας και γενετικής των Μυοκαρδιοπαθειών, συμμετέχοντας στις μελέτες που περιέγραψαν τις πρώτες μεταλλάξεις, υπεύθυνες για την υπερτροφική και την αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια. Σε κλινικό επίπεδο, η έρευνά του συνέβαλε στην καθιέρωση διαγνωστικών κριτηρίων για τις Μυοκαρδιοπάθειες και παραγόντων υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο σε ασθενείς με αυτές τις παθήσεις. Η συμβολή του στη ανάπτυξη και διάδοση της γνώσης στο αντικείμενο των Μυοκαρδιοπαθειών για την ιατρική κοινότητα υπήρξε καθοριστική
Ο Καθηγητής William McKenna, υπήρξε εκ των κύριων μελών της συγγραφικής ομάδας των κριτηρίων για τη διάγνωση της αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας το 1994 και των πρώτων Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια το 2014. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 500 δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, κάποιες εκ των οποίων καθόρισαν τη σύγχρονη κλινική πρακτική, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 800 ομιλίες και συνέγραψε 29 κεφάλαια σε βιβλία Καρδιολογίας.
Τέλος, τονίζεται η διαρκής διασύνδεσή του με τους ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες και τις οικογένειες τους, μέσω της ίδρυσης και υποστήριξης φορέων όπως η Cardiac Risk in the Young (CRY) και η Cardiomyopathy UK.
Πηγή: iatronet.gr