Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Η υγειονομική κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο των σύγχρονων προκλήσεων

Blog

Η υγειονομική κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο των σύγχρονων προκλήσεων

Την κρισιμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο της υγείας, εστιάζοντας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ψηφιακής προσαρμογής και ανθεκτικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέδειξαν διακεκριμένοι ομιλητές κατά τη διάρκεια του 1st Secure Digital Governance Conference by Boussias Events.

Ο Ιωάννης Αλεξάκης, Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, τόνισε ότι η υγειονομική κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων προκλήσεων. Το ransomware, όπως ανέφερε, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, καθώς μπορεί να “κλειδώσει” κρίσιμα δεδομένα και να τα διαθέσει στη μαύρη αγορά.

«Τα δεδομένα υγείας έχουν διαρκή αξία, καθώς είναι συνδεδεμένα με τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας απαιτεί συνεχή επένδυση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές, ενώ η νέα ευρωπαϊκή οδηγία NIS 2 εισάγει αυξημένες υποχρεώσεις για τις διοικήσεις των οργανισμών», υπογράμμισε ο κ. Αλεξάκης.

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής στα νοσοκομεία και η δυσκολία εξεύρεσης πόρων είναι ζητήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη, έχει προγραμματίσει χρηματοδοτικά εργαλεία από το 2025, δίνοντας ευκαιρίες για αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας στην υγεία.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας ως πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η απουσία του ψηφιακού φακέλου υγείας αποτελούσε τροχοπέδη για τη διασύνδεση των υπηρεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση διεθνών απειλών», σημείωσε.

Εξήρε επίσης την πρόοδο που επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με την ΗΔΙΚΑ, αναφέροντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της επένδυσης τόσο σε υλικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους για τη στήριξη αυτής της μετάβασης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Ιωάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης, αναδεικνύοντας την κεντρική θέση του ψηφιακού φακέλου υγείας. Έργα όπως το MyHealth app και η άυλη συνταγογράφηση είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά η χρήση τους παραμένει περιορισμένη. «Μόνο το 60% των πολιτών συμμετέχει στην άυλη συνταγογράφηση, παρά τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα του ψηφιακού αποκλεισμού, με την ψηφιακή εγγραμματοσύνη να αποτελεί κομβικό ζήτημα. Ο κ. Καραγιάννης αποκάλυψε ότι υπάρχουν πάνω από 1.500 ψηφιακά εργαλεία υγείας, ωστόσο η χρήση τους εξαρτάται από την επαρκή ενημέρωση και κατάρτιση των πολιτών.

Αναφερόμενος στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στάθηκε στη ψηφιοποίηση της διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών, την εγκατάσταση συστημάτων RIS/PACS στα νοσοκομεία και την ενίσχυση των εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Ακόμα, η εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων, όπως το Healthflix και ο Ψηφιακός Σύμβουλος Υγείας, φιλοδοξεί να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι αναπόφευκτος και απαραίτητος. Παρά τις προκλήσεις, οι προσπάθειες για ένα ανθεκτικό, προσβάσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας προχωρούν δυναμικά. Η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και η συνεχής επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία αυτής της μετάβασης.

Πηγή: netfax

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης