Blog

Η Υγεία δεν είναι δαπάνη, είναι ανάπτυξη: Πώς η καινοτομία στην Υγεία ενισχύει το ΑΕΠ

Σε μία εποχή που οι αντοχές των Συστημάτων Υγείας δοκιμάζονται και οι κοινωνίες αναζητούν νέες σταθερές, η Υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως βάρος για την Οικονομία. Αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα ο Dennis Ostwald, CEO του ινστιτούτου WifOR της Γερμανίας, κατά την ομιλία του, σήμερα, στο 2ο Summit του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Το γερμανικό παράδειγμα και τα μηνύματα προς την Ελλάδα

Με λόγο τεκμηριωμένο, ο κ. Ostwald ανέδειξε τη μεταρρυθμιστική διάσταση της Υγείας ως μοχλού οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, τονίζοντας ότι οι πολιτικές που ενισχύουν την πρόσβαση στην καινοτομία και στη φροντίδα, παράγουν μετρήσιμα οφέλη όχι μόνο για τον πολίτη, αλλά και για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας.

Από τη «δαπάνη» στην «επένδυση»: Η αλλαγή αντίληψης

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγικές κοινωνίες, όταν έχουμε ασθενείς χωρίς πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα. Χρειαζόμαστε επένδυση στην Υγεία και όχι περικοπές», επεσήμανε ο κ. Ostwald, θέτοντας ως βασικό στόχο τη μετατόπιση του δημόσιου διαλόγου από την έννοια της «δαπάνης» στην έννοια της «επένδυσης».

Η αλλαγή αυτής της αντίληψης, όπως εξήγησε, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη Γερμανία, ιδίως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μέρκελ, όταν θεσμοθετήθηκαν πολιτικές στήριξης του τομέα της Υγείας ως στρατηγικού πυλώνα της οικονομίας.

Τα δεδομένα είναι εδώ  και είναι υπέρ της Υγείας

Ο CEO του WifOR παρουσίασε στοιχεία από πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, τα οποία τεκμηριώνουν ότι οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας αποδίδουν πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Από την αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, έως τη μείωση των μακροχρόνιων δαπανών πρόνοιας, τα οφέλη αυτά είναι μετρήσιμα και διαρθρωτικά.

«Χρειαζόμαστε ένα αφήγημα βασισμένο στα δεδομένα, που να πείθει πολιτικούς, φορείς και κοινωνία ότι η καινοτομία στην Υγεία είναι οικονομική στρατηγική, όχι πολυτέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας για συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και πολιτικής βούλησης.

Το παράδειγμα της Δανίας και η ελληνική υστέρηση

Μεταξύ των χωρών που έχουν κατανοήσει και εφαρμόσει τη στρατηγική αξία της Υγείας, ο Dennis Ostwald ανέδειξε τη Δανία, υπογραμμίζοντας ότι εκεί «η βιομηχανία της Υγείας βρίσκεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής» και απολαμβάνει συστηματικής εμπιστοσύνης από την πολιτεία και τους πολίτες.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, η δημόσια επένδυση στην Υγεία παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πολιτικές στήριξης της καινοτομίας – φαρμακευτικής, τεχνολογικής και οργανωτικής – καθυστερούν ή περιορίζονται από τη λογική του περιορισμού των δαπανών.

Πολιτική ηγεσία με πυξίδα το ανθρώπινο κεφάλαιο

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ostwald έκανε μια ευθεία πολιτική τοποθέτηση με αναπτυξιακή στόχευση: «Ελπίζω κάποτε να δούμε έναν πρόεδρο ή πρωθυπουργό να δρα ως CEO της χώραςμε επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γιατί αυτό είναι που τελικά στηρίζει την Οικονομία, τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Το συμπέρασμα του, στο πλαίσιο του 2ου SFEΕ Summit, είναι σαφές: η Υγεία είναι επένδυση με υψηλή απόδοση, και όσες χώρες το συνειδητοποιούν εγκαίρως, κερδίζουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει αφήγημα – και προτεραιότητες.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X