Η Βραζιλία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στην οποία αρχίζει η δοκιμή τρίτου σταδίου του κινεζικού εμβολίου Coronavac κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το εργαστήριο Sinovac Biotech.
Μια 27χρονη γυναίκα γιατρός ήταν η πρώτη από 9.000 εθελοντές μεταξύ του προσωπικού υγείας που θα λάβουν τους τρεις προσεχείς μήνες δόσεις του εμβολίου στη Βραζιλία στο πλαίσιο της φάσης ΙΙΙ, που είναι η τελευταία των κλινικών δοκιμών πριν από την έγκρισή του.
Οι δοκιμές αυτές διεξάγονται από το δημόσιο Ινστιτούτο Αναφοράς Μπουταντάν, το οποίο αναμένεται να παράξει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, αν είναι αποτελεσματικό.
«Είμαι πολύ ευτυχής που μπορώ να μετάσχω σε αυτήν την εμπειρία, ζούμε μια μοναδική και ιστορική στιγμή, και αυτό είναι που με ώθησε να μετάσχω σε αυτό το σχέδιο», δηλώνει η γιατρός, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε για λόγους τήρησης του απορρήτου, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Σχεδόν 20.000 δόσεις του Coronavac που έφτασαν αεροπορικώς τη Δευτέρα στο Σάο Πάολο θα διανεμηθούν σε 12 κέντρα στην πολιτεία αυτή, την πολυπληθέστερη της χώρας, η οποία πλήττεται πάρα πολύ από την επιδημία COVID-19 στη Βραζιλία, όπως και αυτές του Ρίο ντε Ζανέιρο, Μίνας Ζεράις, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Παρανά, και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο από την πανδημία COVID-19 μετά τις ΗΠΑ: Τη Δευτέρα ξεπέρασε το όριο των 80.000 θανάτων και τα κρούσματα SARS-CoV-2 ανήλθαν σε περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια.
Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με ενδιάμεση διακοπή 14 ημερών. Το εμβόλιο της Sinovac είναι το τρίτο στον κόσμο που εισέρχεται στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντορία, χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα έναρξης των δοκιμών της τελικής φάσης «ενός εκ των πιο προχωρημένων εμβολίων στον κόσμο», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ένα άλλο εμβόλιο βρίσκεται ήδη στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών στην Βραζιλία από τα τέλη Ιουνίου, αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανικού εργαστηρίου AstraZeneca, το ChAdOx1 nCoV-19, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στη Βρετανία και την Νότια Αφρική.
Το βρετανικό εμβόλιο παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς προκάλεσε «ισχυρή ανοσοαπόκριση», όπως και το εμβόλιο ενός άλλου κινεζικού ομίλου, του CanSino Biologics, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου χθες Τρίτη ότι δόθηκε έγκριση για κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για δύο άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία αναπτύσσουν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech, με 29.000 εθελοντές, εκ των οποίων 1.000 στη Βραζιλία στις πολιτείες Σάο Πάολο και Μπαχία.
Τα μεγάλα φαρμακευτικά εργαστήρια επιδίδονται σε μια κούρσα με τον χρόνο για να αναπτύξουν εμβόλιο κατά της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 610.000 θανάτους στον κόσμο.
Πηγή: dailypharmanews.gr