Blog

Η ρουξολιτινίμπη έφθασε στην Ελλάδα

Η είσοδος της μοναδικής αλοιφής για την αντιμετώπιση της λεύκης, ρουξολιτινίμπη, που ανήκει στην Incyte, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από ελληνική εταιρεία και στην παρούσα φάση διατίθεται μέσω ΣΗΠ από το ΙΦΕΤ, καθώς δεν καλύπτει το κριτήριο (5/11, δηλαδή να κυκλοφορεί σε 11 χώρες και να αποζημιώνεται σε τουλάχιστον πέντε) που θέτει το κράτος.

Πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται στο δέρμα (τοπικό) για:

α) βραχυπρόθεσμη και μη συνεχή χρόνια θεραπεία του ήπιου έως μέτριου εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα) σε μη ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω των οποίων η νόσος δεν ελέγχεται καλά με τοπικές συνταγογραφούμενες θεραπείες ή όταν αυτές οι θεραπείες δεν συνιστώνται

β) θεραπεία ενός τύπου λεύκης που ονομάζεται μη τμηματική λεύκη σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Το φάρμακο προορίζεται μόνο για χρήση στο δέρμα. Μη χρησιμοποιείτε τη ρουξολιτινίμπη  στα μάτια, το στόμα ή τον κόλπο σας.

Η ρουξολιτινίμπη έχει σχεδιαστεί για να επαναχρωματίζει τις πληγείσες περιοχές του δέρματος σε ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, οι οποίοι έχουν «μη τμηματική λεύκη», όταν η πάθηση επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος, συχνά σε συμμετρικά μπαλώματα. Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας.

Το φάρμακο θα είναι επίσης κατάλληλο στις περιπτώσεις που η λεύκη δεν καλύπτει περισσότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας του σώματος του ασθενούς και επηρεάζει επίσης το πρόσωπο.

Τα υπάρχοντα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνουν ότι όταν η κρέμα εφαρμόστηκε δύο φορές την ημέρα στις πληγείσες περιοχές, το 31% των συμμετεχόντων είχε 75% βελτίωση στην κατάσταση του προσώπου μετά από έξι μήνες και το 30% σημείωσε βελτίωση κατά 90% μετά από ένα χρόνο.

Μόνο στην Αμερική οι άνθρωποι με λεύκη εκτιμώνται σε 1,5 εκατ. και αριθμός τους σχεδόν διπλασιάζεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής εταιρείας:

Η 25η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης.

Η Λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του δέρματος που οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος.
Η Λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια.

Η εξέλιξή της είναι απρόβλεπτη. Ορισμένες κηλίδες σταθεροποιούνται, ενώ άλλες εξαφανίζονται. Ακριβής τρόπος πρόβλεψης για την εξέλιξη της λεύκης δεν υπάρχει.

Η συγκεκριμένη δερματολογική διαταραχή χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

• Εστιακή μορφή (κηλίδες σε μία ή σε λίγες περιοχές)
• Τμηματική μορφή (κηλίδες μόνον σε ένα ημιμόριο του σώματος)
• Γενικευμένη μορφή (η πιο κοινή μορφή, με συμμετρικές κηλίδες και στα 2 ημιμόρια του σώματος)

Αίτια

Η αιτία της Λεύκης είναι άγνωστη. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ασθενείς με λεύκη κληρονομούν 3 γονίδια, τα οποία τους κάνουν ευαίσθητους στον αποχρωματισμό του δέρματος. Η πλέον διαδεδομένη θεωρία για την αιτία της λεύκης, είναι αυτή, η οποία διατυπώνει την άποψη ότι η Λεύκη είναι αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός θεωρεί τα μελανοκύτταρα του ξένα, στρέφεται κατά αυτών και τα καταστρέφει μέσω κυτοκινών. Έτσι η λεύκη παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως γυροειδή αλωπεκία, κάποιες θυρεοειδοπάθειες, και άλλα, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος αυτής της συνύπαρξης. Άλλη θεωρία, διατυπώνει την άποψη ότι τα μελανοκύτταρα, αυτοκαταστρέφονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

• Η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
• Οι ασθενείς με Λεύκη πρέπει να προστατεύουν το Δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
• Συνιστάται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
• Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
• Η Λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
• Οι ασθενείς με Λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν Λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθός τους και την εντόπισή τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές.

Πηγές:
https://www.connexionfrance.com/news/first-treatment-for-skin-condition-vitiligo-to-be-available-in-france/617862 https://www.opzelura.com/

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X