Blog
Blog
Η Οικογένεια στο Επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης 2024
«Ψωρίαση και οικογένεια » είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης όπως ενημερώνει το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ». Ο κύριος στόχος αυτής της ημέρας είναι να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ασθενείς με ψωριασική νόσο, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους. Η ψωρίαση επηρεάζει πολύπλευρα τη ζωή του ατόμου, και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη.
Τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση αντιμετωπίζουν 46% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και 58% μεγαλύτερη πιθανότητα για μείζονα καρδιακά επεισόδια. Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με την ψωρίαση παγκόσμια, ενώ η ασθένεια επηρεάζει έμμεσα και τους οικείους τους. Ενώ πολλοί μπορεί να έχουν ακούσει για την ψωρίαση, λίγοι κατανοούν το πραγματικό βάρος της νόσου. Αυτός ο συνδυασμός έλλειψης γνώσης και προσωπικής επαφής με άτομα που πάσχουν, οδηγεί σε περαιτέρω παρανοήσεις, τονίζει ο Κώστας Λούμος , Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να εξετάζουν πώς η ψωριασική νόσος επηρεάζει τα μέλη της οικογένειας και τους συντρόφους των ασθενών. Ωστόσο, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν εντάσσει πλήρως τις οικογένειες στο δίκτυο υποστήριξης, παρά το γεγονός ότι και αυτοί επηρεάζονται βαθιά από τη νόσο. Αυτό το κενό είναι πιο εμφανές στον οικογενειακό προγραμματισμό, με τις περισσότερες μελέτες να εστιάζουν μόνο στις γυναίκες με ψωριασική νόσο και τις αποφάσεις τους για τεκνοποίηση, ενώ οι επιπτώσεις στους άνδρες παραμένουν άγνωστες. Το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ» καλεί σε εντατικοποίηση των εκστρατειών ενημέρωσης, με στόχο την απομυθοποίηση των παρανοήσεων σχετικά με την ψωρίαση. Η ορθή ενημέρωση για τη νόσο, τις συννοσηρότητες και τον αντίκτυπό της σε ασθενείς και οικογένειες είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη των προκαταλήψεων που υπονομεύουν την ψυχική και κοινωνική τους υγεία.
Με την ευγενική υποστήριξη των Leo & Amgen, το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ» θα πραγματοποιήσει δράσεις, όπως η φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπλιο), και εκστρατεία ενημέρωσης μέσω social media.
Πηγή: healthdaily.gr