Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και η νέα εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά τον Νοέμβριο και θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε. από το βήμα του Συνεδρίου Health IT. Όπως δημοσιεύει το Health Daily, η Ελ. Φωτιάδου εξήγησε ότι η καινούργια εφαρμογή συνδέεται πλέον μέσω του API, η αρχιτεκτονική είναι cloud ready, έχει επίκεντρο τον χρήστη και είναι responsive σε tablets και mobile συσκευές. Τα πλεονεκτήματα της καινούργιας εφαρμογής είναι:
- η χρησιμοποίηση των ΗΔΙΚΑ APIs που καλύπτουν πλήρως όλους τους ρόλους χρηστών της εφαρμογής, στοχεύοντας σε βελτιωμένο operation support
- η ανάπτυξη και εφαρμογή caching layer στη μνήμη στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένα της εφαρμογής
- η βελτίωση χρόνων απόκρισης και η μείωση του φόρτου της Βάσης Δεδομένων και του ΗΔΙΚΑ API.
Επιπλέον, έχει αναβαθμιστεί η Πλατφόρμα Φιλοξενίας Βάσεων Δεδομένων ΗΔΙΚΑ σε Exadata με στόχο την υψηλή απόδοση, ενώ η καταχώρηση του παραπεμπτικού και των συνταγών γίνεται πλέον βήμα-βήμα με τη μορφή wizard. Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να εμφανίζεται σε επίπεδο επίσκεψης και όχι μόνο κατά την καταχώρηση της συνταγής όπως ήταν μέχρι τώρα.
Την ίδια περίοδο θα ολοκληρωθεί και ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Στο ίδιο συνέδριο, η Ελ. Φωτιάδου μίλησε και για τα δύο εμβληματικά έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας, τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ) και τον «Σύμβουλο Υγείας-Healthflix», που θα διευκολύνουν τους πολίτες στη διεπαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας και θα βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, ο ΕΗΦΥ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025 και θα περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του πολίτη, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, ιατρικές βεβαιώσεις και προσωπικό προφίλ.
Θα διαλειτουργήσει σε πρώτη φάση με την ΗΔΙΚΑ και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα συστήματα διαγνωστικών κέντρων, ιατρείων, νοσοκομείων κλπ. Βασίζεται σε παγκόσμια κλινικά μοντέλα, πρότυπα και προφίλ ολοκλήρωσης και αναπτύσσεται σε τεχνολογία OPEN HR, πλήρως συμβατή με όλα τα διεθνή standard. Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις στη λειτουργία του, όπως είπε η ομιλήτρια, όπως η ανάγκη θεσμοθέτησης του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας για την Υγεία. Όσον αφορά το έργο «Σύμβουλος Υγείας-Healthflix», η Ελ. Φωτιάδου τόνισε ότι θα αποτελέσει τη βασική πύλη διεπαφής του πολίτη με τη Δημόσια Υγεία, θα περιλαμβάνει ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνει ο ασθενής, ενώ ο προσωπικός γιατρός θα δημιουργεί κάθε χρόνο μια έκθεση υγείας του πολίτη.
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr