Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Η. Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα είναι μέρος της λύσης όχι όμως και λύση

Blog

Η. Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα είναι μέρος της λύσης όχι όμως και λύση

Η. Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα είναι μέρος της λύσης όχι όμως και λύση

Ρώτησα ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες να μου πουν τι γνωρίζουν για τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πότε αυτά και με ποιες προϋποθέσεις θα είναι ασφαλή, εάν μπορεί ένας που έχει εμβολιαστεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλον, εάν όσοι έχουν αντισώματα θα πρέπει να εμβολιαστούν, τι γίνεται με τα κρούσματα επαναμόλυνσης και πόσο κινδυνεύουν να μολυνθούν όσοι έχουν κολλήσει στο παρελθόν τον Covid- 19.

Ακόμη, ποιες κατηγορίες νοσηλεύονται τώρα στις ΜΕΘ και με ποια συμπτώματα. Ολα δηλαδή που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Ενα έχω να σας πω ότι ακόμα κι αν βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε στο εξής προσεκτικοί, να μάθουμε να ζούμε με τους κανόνες υγιεινής προστασίας. Και σ΄αυτό συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες…

Κατά τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο τα εμβόλια θα είναι μέρος της λύσης όχι όμως και λύση. Και τούτο γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η επίδρασή τους θα έχει μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή να εμβολιάζεται κάποιος μια φορά και τελείωσε ή θα χρειαστεί σε ένα χρόνο ή σε μερικούς μήνες και νέο εμβόλιο; Ουδείς γνωρίζει ακόμα την διάρκεια του εμβολίου.

Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι 100% αποτελεσματικό. Το πιο πιθανό να είναι 50 έως 70% αποτελεσματικό. Για σύγκριση αναφέρουν το εμβόλιο της γρίπης που είναι 40- 60% αποτελεσματικό. Επίσης αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο εάν θα εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού. Ακόμα κι αν όλοι εμβολιασθούν δεν θα φθάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούμε για ένα διάστημα τα μέτρα και μετά την ανακάλυψη του εμβολίου (το πόσο θα χρειαστεί να τηρούμε τα μέτρα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου)

Ενας που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό; Θα εξαρτηθεί εάν το εμβόλιο προστατεύει μόνον αυτόν που το κάνει ή προστατεύει και την μετάδοση της νόσου; Βέβαιον είναι ότι όσοι έχουν αντισώματα μπορούν να μην εμβολιαστούν. Μόνον θα πρέπει να τεστάρουν κάθε φορά πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα αντισώματα.

Πόσο εύκολο είναι ένας να μολυνθεί και πάλι τη στιγμή που έχει νοσήσει με τον Covid-19; Δηλαδή το φαινόμενο της επαναμόλυνσης που έχει εμφανιστεί στο Χονγκ Κονγκ πώς μπορεί να συμβεί; Είναι σπάνιο να συμβεί, συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Εχει άλλωστε διαπιστωθεί και με άλλους κορωνοιούς να μολύνονται γιατί η ανοσία δεν διαρκεί για πάντα. Ειδικά αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Ο ασθενής, κατά τους ειδικούς, την πρώτη φορά που κόλλησε είχε ήπια συμπτώματα και τη δεύτερη ήταν τελείως ασυμπτωματικός.

Κατά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθανάσιο Δημόπουλο όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο τον προστατεύει, αφού ο ιός φτάνει στον ρινοφάρυγγα και τον μπλοκάρει εκεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Οσο όμως διαρκεί το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το έκανε. Τα εμβόλια, κατά τον πρύτανη, για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να προστατεύουν πάνω από το 50% των εμβολιασθέντων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, διαβλέπει μια τάση επιπέδωσης της καμπύλης. Με μια όμως επιφύλαξη. Θα πρέπει να δούμε την πορεία των κρουσμάτων έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να «μετρηθούν» και οι αυτοί που επιστρέφουν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Κάνοντας μια ακτινογραφία των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι η πρόγνωση των ασθενών αυτών φαίνεται να είναι καλύτερη, λόγω του ότι είναι μικρότερης ηλικίας, η θεραπευτική αντιμετώπισή τους έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και το σύστημα Υγείας έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία για να πολεμήσει τον ιό.

Εως το τέλος του χρόνου το εμβόλιο

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα  δήλωσε αποκλειστικά στοMega ότι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης