Blog
Blog
Ι. Κωτσιόπουλος στην ημερίδα του iatronet.gr: Είμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση
Aναφερόμενος στο 6th Healthcare Transformation, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στο τι επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά τις θεραπείες σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος και τελικά πόσο γρήγορα φτάνουν αυτές οι θεραπείες στη χώρα μας, τόνισε ότι ο κόσμος έχει βιώσει τρομερές αλλαγές τα τελευταία χρόνια σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Όπως είπε, έχουμε δει τα τεράστια επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Πολλές ασθένειες, όπως και ο καρκίνος που ήταν απειλητικές για τη ζωή μετατρέπονται σε χρόνια ζητήματα, ενώ και οι εξελίξεις στο κομμάτι της ιατρικής είναι ραγδαίες με σημαντική πρόοδο.
Βλέπουμε λοιπόν, κατά τον ίδιο, ότι η καινοτομία σε όλες της τις εκφάνσεις στον κόσμο της ιατρικής αλλάζει τον κόσμο. Επεσήμανε ότι αν σκεφτεί κανείς ότι ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις και στο κομμάτι της πληροφορικής με την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες χρήσης μεγα-δεδομένων, συνδυασμένα αυτά τα δύο μπορούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις στην ιατρική. Στο διά ταύτα, είμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση.
Οτι θα έρθουν θεραπείες πραγματικά πολύ καινοτόμες και πρέπει να βρούμε πώς αυτές οι θεραπείες θα βρουν έτοιμο το Εθνικό Σύστημα υγείας, για να τις υποδεχτεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλλά είμαστε κατά τον ίδιο και σε μια κομβική στιγμή βλέποντας το οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, ιδίως στο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος υγείας, όπου έχοντας οι εταιρείες λάβει και τα τελευταία σημειώματα για το clawback, πραγματικά μιλάμε για ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπου κανένας πραγματικά δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το αύριο.
Αρα, όπως τόνισε, όταν μιλάμε για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας πρέπει να το σκεφτούμε κοιτάζοντας και προς το μέλλον. Πώς θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους ούτως ώστε να έχουμε και το χώρο για να δεχτούμε τις νέες αυτές καινοτόμες θεραπείες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτές οι θεραπείες θα είναι διαθέσιμες σε άλλα κράτη και πρέπει να βρούμε τρόπο να είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας.
Οι εταιρείες λοιπόν που εκπροσωπεί η Pif, κατά τον ίδιο θέλουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με την Πολιτεία να συνδιαμορφώσουν πολιτικές, να χαράξουν μια στρατηγική για το μέλλον. Περιμένουμε, όπως είπε, μια συνολική λύση από τον Υπουργό, όπως και ο ίδιος έχει πει γιατί ο χρόνος τελειώνει, δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος έχοντας φτάσει και σε αυτά τα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών.
Σίγουρα, ανέφερε, υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως το κόστος των ανασφάλιστων που βαραίνει κατά 100% τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της. ‘Ενα κονδύλι που δεν είχε προβλεφθεί ποτέ αλλά και που ποτέ δεν προστέθηκε το απαραίτητο κονδύλι στο Υπουργείο Υγείας. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό επιβάρυνε το clawback των εταιρειών και είναι αίτημα όλων η Πολιτεία να ξαναδεί το συγκεκριμένο θέμα.
Υπάρχουν, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Υπάρχει το θέμα των κλινικών ερευνών. Η χώρα μας, επεσήμανε, έχει τις δυνατότητες και το επιστημονικό δυναμικό για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών που μέσα από αυτές μπορούν να παραχθούν και νέες θεραπείες.
Άρα, κατά τον ίδιο, έχουμε τις δυνατότητες αλλά δεν τις έχουμε αξιοποιήσει, ίσως γιατί η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας δεν αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες που έχει το Εθνικό Σύστημα υγείας να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μέσα από τις κλινικές μελέτες μπορούν να έρθουν επιπλέον επενδύσεις και μέσα από αυτές μπορεί να αναπτυχθεί και η φαρμακοβιομηχανία και οι νέες θεραπείες και εντέλει οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες πολύ πιο γρήγορα.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, καθώς είμαστε οριακά αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε και τη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας για να καταστεί πια βιώσιμη η φαρμακευτική πολιτική και ανθεκτικό το ΕΣΥ.
Έχει αποδειχθεί, κατά τον ίδιο, ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να τα κάνει μόνο του με επάρκεια. Άρα εδώ έρχεται η φαρμακοβιομηχανία, οι ιδιώτες, να βοηθήσουν. Η έλλειψη διοικητικής επάρκειας και υποδομών στο Δημόσιο σε πολλούς τομείς και οργανισμούς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις της Κοινωνίας είτε αυτοί είναι έλεγχοι, είτε να παράγεις πολιτική είτε να ψηφιοποιήσεις τα νοσοκομεία. Σε όλα αυτά πρέπει όλες οι εταιρείες να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να βοηθήσουν συνολικά τη χώρα και τους ασθενείς της.
Πηγή: iatronet.gr