Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Η Gilead χορηγεί άδεια χρήσης φαρμάκου COVID-19 σε 5 εταιρείες γενόσημων

Blog

Η Gilead χορηγεί άδεια χρήσης φαρμάκου COVID-19 σε 5 εταιρείες γενόσημων

Η Gilead χορηγεί άδεια χρήσης φαρμάκου COVID-19 σε 5 εταιρείες γενόσημων

Τα στελέχη της Gilead ξεκαθαρίζουν ότι δεν βλέπουν το remdesivir ως εμπορική ευκαιρία.  Ωστόσο, αναμένεται να συμβεί και  θα είναι φυσική συνέπεια, η Gilead  να αυξήσει πολύ την κερδοφορία της, καθώς το remdesivir είναι από λίγα φάρμακα – μέχρι στιγμής- που δείχνουν αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19, της νόσου που προκαλείται από το νέο κοροναϊό.

Ο ιός είχε μολύνει σχεδόν 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν 300.000 παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρείται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Με λίγες επιλογές θεραπείας πέρα ​​από την υποστηρικτική φροντίδα, η ζήτηση για φάρμακα όπως το remdesivir είναι εξαιρετικά υψηλή. Η Gilead δήλωσε ότι θα δωρίσει χωρίς χρέωση την τρέχουσα παροχή 1,5 εκατομμυρίων δόσεων remdesivir, η οποία είναι αρκετή για τη θεραπεία περίπου 140.000 έως 280.000 ατόμων ανάλογα με τη δόση.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, με στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων θεραπείας έως το τέλος του έτους. Η Gilead είπε ότι μπόρεσε επίσης να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να παράξει το remdesivir στο μισό, αν και η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι περίπου έξι μήνες λόγω των διαδοχικών βημάτων που απαιτούνται για τη διαδικασία χημικής παραγωγής.

Τώρα, η εταιρεία μεταφέρει τεχνογνωσία κατασκευής σε πέντε κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων, οι οποίοι λειτουργούν είτε στην Ινδία είτε στο Πακιστάν. Η Gilead σημείωσε ότι οι νέες συμφωνίες, γνωστές επίσημα ως εθελοντικές συμφωνίες αδειοδότησης, θα επιτρέψουν στη Mylan, τη Cipla και τους υπόλοιπους να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα.

Η Mylan δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να αναπτύξει μια ισοδύναμη έκδοση του remdesivir και ότι – εν αναμονή κριτικών από ρυθμιστικές υπηρεσίες και τον ΠΟΥ – θα είναι σε θέση να παράσχει το φάρμακο “τους επόμενους μήνες.”

Η Gilead έχει συνάψει παρόμοιες εθελοντικές συμφωνίες αδειοδότησης για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και τον ιό HIV. Αν και η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι συμφωνίες συμβάλλουν στην εξασφάλιση της πρόσβασης στα φάρμακά της, οι ομάδες ασθενών και καταναλωτών έχουν επικρίνει το εύρος τους, καθώς δεν περιλαμβάνουν πολλές χώρες.

Στην περίπτωση του remdesivir, ο Public Citizen σημείωσε πως περίπου το ήμισυ του 7,6 δισεκατομμυρίων πληθυσμών του κόσμου πέφτει εκτός των χωρών που καλύπτονται από τις συμφωνίες αδειοδότησης. Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι οι συμφωνίες αποθαρρύνουν τον γενικό ανταγωνισμό σε μεγάλες χώρες μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Κίνας και του Μεξικού, οι οποίες δεν καλύπτονται.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης