Blog

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο Υπουργείο Υγείας της Ουγγαρίας

Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ) και για το Σύστημα Υγείας γενικότερα, καθώς όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εντάχθηκαν πλήρως στο νέο Σύστημα Αποζημίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ) ενώ το 2025 για πρώτη φορά τα Νοσοκομεία αποζημιώνονται βάση του παραγόμενου έργου τους, το οποίο μετριέται για πρώτη φορά με έναν δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο.

Την επιτυχία αυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG έρχεται να επισφραγίσει η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας ζητάει τεχνογνωσία από το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ ώστε να την προσφέρει στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας (TSI) στο Υπουργείο Υγείας της Ουγγαρίας, με στόχο την ενσωμάτωση των DRG. Τους επόμενους μήνες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας της Ουγγαρίας θα επισκεφτούν τη χώρα μας, ώστε να δουν από κοντά και να αποκτήσουν τεχνογνωσία από την πετυχημένη εφαρμογή των DRG στη χώρα μας.

Tα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από τις αρχές του 2024, το σύνολο των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει ενταχθεί στην εφαρμογή του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.), δηλαδή στην ταξινόμηση και αποζημίωση περιστατικών νοσηλείας κατά DRG.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε περισσότερους από 4200 ενδιαφερόμενους

Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παντελής Μεσσαρόπουλος, πρόεδρος του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. προετοιμάζεται η ένταξη στην εφαρμογή του συστήματος DRG των στρατιωτικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείαςσε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Κατά το 2024, έχουν, υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Παράλληλα, σχεδιάζεται και προγραμματίζεται η ενσωμάτωση των Ιδιωτικών Κλινικών στο σύστημα DRG (αναφορικά με την αποζημίωση νοσηλειών από τον ΕΟΠΥΥ), με σημαντικό μέρος αυτών να έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας».

Σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας του συστήματος DRG είναι η εκπαίδευση των χρηστών του, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μεσσαρόπουλος, για να τονίσει στη συνέχεια ότι το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ εκπαιδεύει, συνεχώς, τους επαγγελματίες υγείας και το λοιπό προσωπικό, παρέχοντας πολλαπλά εργαλεία στους χρήστες (δια ζώσης, forum ερωταπαντήσεων κ.λ.π.).

«Μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης στην ιατρική κωδικοποίηση και κανόνες τιμολόγησης σε πάνω από 4.200 ενδιαφερόμενους, έως τον Ιούνιο του 2025. Από το 2024, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ συνεργάζεται με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του HEALTH-IQ PROJECT με σκοπό τη διευκόλυνση δημιουργίας δεικτών αξιολόγησης ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σε βάθος χρόνου καταλήγει ο κ. Μεσσαρόπουλος το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ έχοντας αποκτήσει υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενο εργασιών του, παρέχει σε άλλα κράτη, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας. Ενδεικτικά αναφέρει τη συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας Κύπρου, καθώς και με το Υπουργείο Υγείας της Μάλτας.

Τι είναι το σύστημα DRG

Το Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων) είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο. Σκοπός αυτής της κατηγοριοποίησης των ασθενών και της συλλογής δεδομένων είναι η ταξινόμηση τους σε κατηγορίες περιστατικών οι οποίες να είναι συναφείς και ουσιώδεις ιατρικά αλλά και οικονομικά ομοιογενείς.

Το DRG κατατάσσει τα νοσοκομειακά περιστατικά σε συγκεκριμένες ομάδες με την χρήση ενός ειδικού προγράμματος, το οποίο βασίζεται: στην Διεθνή Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων, στο φύλο, στην ηλικία, στην κατάσταση κατά την έξοδο, στην εμφάνιση επιπλοκών, άλλων συνυπαρχόντων νοσημάτων, στην μέση διάρκεια νοσηλείας κ.ά.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X