Την ανάγκη η κάθε χώρα να διαθέτει επάρκεια και αυτάρκεια σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, υλικά και υπηρεσίες ανέδειξε η περίοδος της πανδημίας,με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελληνικά φάρμακα.
Όπως ανέφερε στο διαδικτυακό φέτος Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, το δημόσιο σύστημα υγείας και η πολιτεία αντεπεξήλθαν με επιτυχία σ’ αυτή την κρίση, όμως από κει και πέρα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία ισχυρή παραγωγική βάση από 30 βιομηχανίες φαρμάκου ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό και βοήθησε στο να μην υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.
“Η φαρμακοβιομηχανία κάλυψε πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ελλάδα και παράλληλα μπορέσαμε και καλύψαμε και ένα μέρος των εξαγωγών Ειδικά σε χώρες της Ευρώπης όπου είδαμε ότι υπήρχαν ελλείψεις περισσότερες από ότι στην Ελλάδα. Υγειονομικά νομίζω ότι όλοι εμείς οι πάροχοι φαρμάκων και υγειονομικού υλικού μπορέσαμε και αντεπεξήλθαμε θετικά. Και αυτό έδειξε πόσο σημαντικό είναι μια χώρα να έχει επάρκεια και αυτάρκεια ειδικά σε τέτοια κρίσιμα ήδη” ανέφερε ο κ. Τρύφων.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα, ο κ. Τρύφων σημείωσε: “Νομίζω ότι είναι καιρός να μπορέσουμε ουσιαστικά αυτό το οποίο διατυπώνεται και λέγεται πάρα πολλά χρόνια τόσο από έγκυρους εξωτερικούς αναλυτές αλλά και από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να γίνει πράξη.
- Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να έχει καταρχάς αύξηση της εγχώριας παραγωγής και μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές για ευνόητους οικονομικούς λόγους. Δεύτερον να επιτευχθεί αύξηση θέσεων εργασίας και τρίτον ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία. Αυτό το τρίπτυχο θα πρέπει να είναι σαν απαράβατος κανόνας μας, πάνω στον οποίο θα χαράσσονται οι πολιτικές από δω και μπρος”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι ξεκάθαρο πως κι αυτά τα κονδύλια αλλά και οτιδήποτε άλλο έρθει πρέπει να διανεμηθούν μόνο με ένα κριτήριο: το κάθε ευρώ το οποίο δαπανάται από το κράτος για στήριξη και επένδυση σε κάποιους τομείς να επιστρέφει πίσω ως εγχώρια προστιθέμενη αξία, ως δημιουργία θέσεων εργασίας, ως εξαγώγιμα προϊόντα αλλά και ως ουσιαστικοί φόροι και εισφορές. “Ο δικός μας κλάδος αυτή τη στιγμή έχει τα εξής πλεονεκτήματα: έχει ισχυρή παραγωγική βάση, δεύτερον έχουμε σημαντικότατες επενδύσεις κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη, τρίτον τα προϊόντα μας είναι διεθνώς εμπορεύσιμα και εξάγονται και άρα δημιουργούμε και επιχειρούμε σε μία παγκόσμια αγορά. Από κει και πέρα επενδύουμε σημαντικά στην καινοτομία”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ
Σχετικά με το clawback ο κύριος Τρύφων σημείωσε ότι είναι ένα θέμα πέρα από κάθε οικονομική λογική καθώς διαπιστώνεται υπερφορολόγηση της τάξης του 70% συνολικά που αποτελεί τεράστια τροχοπέδη και στερεί πόρους πολύτιμους για επενδύσεις.
“Είναι κάτι το οποίο παρά το ότι έχει αναγνωριστεί και από αυτή και από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έχει λυθεί και έχει κορυφωθεί μέσα στο 2019. Είμαστε θεσμικά σε συζητήσεις για τον τρόπο ώστε οτιδήποτε αναλογεί σε αυτή την υπερφορολόγηση να πρέπει να κατανέμεται δίκαια και εύλογα ανάμεσα σε όλους όσους συντελούν σε οποιαδήποτε αύξηση της δαπάνης. Η πολιτεία θα πρέπει σήμερα να δει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά και τις ξένες εταιρείες σαν ένα έντονο αναπτυξιακό και οικονομικό πόλο ο οποίος θα φέρει πολύ μεγάλες επενδύσεις και ανταποδοτικότητα. Παράλληλα και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα, όπως έγινε και το τελευταίο διάστημα, επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασφαλισμένο και ασθενή”, τόνισε ο κ. Τρύφων.
Πηγή: economico.gr