Blog

Η έλλειψη σωματικής άσκησης κοστίζει 8 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης των Ευρωπαίων κοστίζει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ιλιγγιώδες ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (OECD).

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων του ευρωπαϊκού μπλοκ δεν ακολουθούν στις οδηγίες του ΠΟΥ, που συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση εβδομαδιαίως, αναφέρει η έρευνα. Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ανέφεραν πως δεν ασκούνται ή ασχολούνται με κάποιο άθλημα.

Τα ήδη άσχημα ποσοστά επιδείνωσε η πανδημία κορωνοϊού, με πάνω από τους μισούς ενήλικες να παραδέχονται πως η συχνότητα της σωματικής άσκησης μειώθηκε.

«Η έκθεση παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επένδυση σε πολιτικές προώθησης της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βελτιώνει την ατομική υγεία του πληθυσμού, αλλά και αποδίδει οικονομικά οφέλη» ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Κάθε ευρώ που επενδύεται στη σωματική δραστηριότητα αποφέρει σχεδόν διπλάσια απόδοση 1,7 ευρώ σε οικονομικά οφέλη» συμπλήρωσε.

Η άσκηση σώζει ζωές

Ωστόσο, η άσκηση και οι αντίστοιχες οδηγίες στους πολίτες δεν έχουν στόχο μόνο την εξοικονόμηση χρήματος, αλλά κυρίως το να σώσουν ζωές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γυμναστική μπορεί να αποτρέψει πάνω από 10.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο.

Στην ίδια ανάλυση διαπιστώνεται πως, αν ο καθένας ακολουθούσε τις συνιστώμενες οδηγίες άσκησης, θα μπορούσαν να αποτραπούν 11,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά μη μεταδοτικών ασθενειών έως το 2050 στο ευρωπαϊκό μπλοκ -μεταξύ αυτών, περί τα 3,8 εκατ. κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, σχεδόν 1 εκατ. κρούσματα διαβήτη τύπου 2 και πάνω από 400.000 περιπτώσεις διαφόρων ειδών καρκίνου. Και, δεδομένων των οφελιών της άσκησης στην ψυχική υγεία, θα αποτρέπονταν ακόμη 3,5 εκατ. περιπτώσεις κατάθλιψης έως το 2050.

Βεβαίως, τα ποσοστά σωματικής αδράνειας δεν είναι οριζόντια στην Ευρώπη, με τα χαμηλότερα ποσοστά άσκησης να καταγράφονται στον ευρωπαϊκό νότο – αλλά όχι στην Ελλάδα.

«Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά κοινή σε κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ είναι λιγότερο συχνή στις σκανδιναβικές χώρες» αναφέρει η έκθεση.

Νικήτρια στην «κούρσα» άσκησης αναδεικνύεται η Φινλανδία με τους μεγάλους, κρύους χειμώνες, ακολουθούμενη από τη Σουηδία. Ενώ στην πρώτη θέση λαών που δεν ασκούνται, έρχεται η Πορτογαλία, ακολουθούμενη από Γερμανία, Κύπρο και Ιταλία.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
Facebook
LinkedIn
X