Blog
Blog
Η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει περισσότερο στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας
Αυτή η ανάγκη αναδεικνύεται από την Έκθεση Ινστιτούτου Ανοιχτών Δεδομένων (ODI) για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη, η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του επικείμενου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που χρειάζεται να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας Gastein.
Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη, που υλοποιήθηκε από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data Institute – ODI) με πρωτοβουλία της Roche, εξετάζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον πολιτικής για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τι σημαίνει δευτερογενής χρήση δεδομένων υγείας
Η δευτερογενής χρήση δεδομένων υγείας είναι η χρήση συγκεντρωτικών δεδομένων υγείας από πηγές σε επίπεδο πληθυσμού για τη βελτίωση του προγραμματισμού προσωπικής φροντίδας, της ανάπτυξης φαρμάκων, της παρακολούθησης της ασφάλειας, της έρευνας και της χάραξης πολιτικής. Η Έκθεση του ODI παρέχει μια εικόνα της ετοιμότητας του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σε αυτό τον τομέα, αξιολογώντας τις πολιτικές και τη νομοθεσία 29 χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ταχύτητα της εφαρμογής τους.
Στη βάση αυτής της αξιολόγησης δημιουργείται ένας πίνακας βαθμολογίας για κάθε χώρα, καθώς και ένας πίνακας βαθμολογίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κατάταξη της Ελλάδας στους πίνακες
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με το μικρότερο συγκριτικά βαθμό ωριμότητας, όσον αφορά τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας.
Ως κύριες προκλήσεις για τη χώρα αναδεικνύονται η έλλειψη σαφήνειας, η έλλειψη ψηφιακών εργαλείων συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων υγείας, καθώς και η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για τη χρήση των δεδομένων υγείας κατά την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας.
Στην κορυφή της κατάταξης, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία.
«Στη Roche αποστολή μας είναι να κάνουμε σήμερα αυτά που οι ασθενείς θα χρειαστούν στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas κ. Ezat Azem.
«Αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας, πέρα από την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών λύσεων, είναι η δέσμευση να συμβάλουμε σε περισσότερο ισχυρά και βιώσιμα συστήματα υγείας, εστιασμένα στον ασθενή και ικανά να ανταποκρίνονται σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.
Τα δεδομένα υγείας μπορούν να καταστήσουν τα συστήματα υγείας πιο βιώσιμα, και να ενισχύσουν την επιστήμη και την καινοτομία, προς όφελος των ασθενών. Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση Δεδομένων Υγείας μας βοηθά να «ξεκλειδώσουμε» τη δύναμη των δεδομένων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις. Είμαστε, λοιπόν, πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας, για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέπει την ευρεία, ασφαλή και ανοιχτή συλλογή και χρήση των δεδομένων υγείας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης των ασθενών στη χώρα», κατέληξε ο κ. Ezat Azem.
Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 13 ως τις 16 Δεκεμβρίου 2021.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον Mark Boyd, Senior Policy Associate του Open Data Institute, ο οποίος θα μιλήσει αναλυτικά για το σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, για τα βασικά συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Έκθεσης.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα, έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία (European Health Data Space – EHDS). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κανονιστικού χαρακτήρα, μέσω της οποίας προωθείται η πρόσβαση σε δεδομένα υγείας για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο νέων στρατηγικών πρόληψης, καθώς και διάγνωσης και θεραπείας νόσων, με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων που αφορούν στην υγεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Η πρόταση πολιτικής για τον EHDS αναμένεται στις αρχές του 2022.
Πηγή: dailypharmanews.gr