Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » Η εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» για την μεταμόσχευση πνευμόνων

Blog

Η εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» για την μεταμόσχευση πνευμόνων

Η εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» για την μεταμόσχευση πνευμόνων

Μια πρωτότυπη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την δωρεά οργάνων επιχειρεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, προσφέροντας για ερέθισμα προς τους υποψήφιους δωρητές μια τοιχογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων».

Η εκστρατεία  «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» υλοποείται σε συνεργασία με το δίκτυο ενδυνάμωσης Ανθρώπων με ορατή και αόρατη αναπηρία «Humane». Στόχο έχει να αφυπνίσει το κοινό για τον αγώνα των ασθενών με Κυστική Ίνωσηκαθώς η πλειοψηφία τους καταλήγουν από αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία, ενώ θα μπορούσαν να επιβιώσουν με μεταμόσχευση πνεύμονα όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις ασθενών με άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου είχε συναφθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH), με την οποία  σώζονται κατά μέσο όρο 5 ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση  (και όχι μόνο) τον χρόνο, (2015 έως και το 2019), σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου.

Το 2019 άρχισε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά μέχρι σήμερα, «έχει ανακοινωθεί μόλις μία μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα, με έναν από τους κύριους λόγους να είναι η έλλειψη μοσχευμάτων πνεύμονα. Η χώρα μας δυστυχώς έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων» εξηγεί η κ. Σπίνου.

Η εκστρατεία

Κατά το σκεπτικό της εκστρατείας «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor»  η τοιχογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας μπορεί να συμβάλει στην συνολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από κάθε νοσοκομείο – ιδίως των μεγαλυτέρων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν την πολύτιμη δεξαμενή δυνητικών δοτών.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς απεικονίζει πραγματική ασθενή με Κυστική Ίνωση, η οποία έκανε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών.

«Στο πρόσωπό της Λένας αποτυπώνουμε τον ασθενή κάθε ηλικίας και πάθησης που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Φοράει μάσκα παροχής οξυγόνου παλεύοντας καθημερινά με αυτό που της λείπει, την ανάσα της. Προτάσσει την άκρη του σωλήνα στον καθένα από εμάς  ώστε να της δώσουμε απεριόριστη ανάσα με την μεταμόσχευση πνεύμονα. Η αλυσίδα της δωρεάς οργάνων ξεκινάει από τους εντατικολόγους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τον εντοπισμό των δυνητικών δοτών. Όμως μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται. Για αυτό και καλούμε τον κάθε ένα από εσάς να μας δώσει την 2η ευκαιρία στην ζωή», επισημαίνει ο Δημήτρης Κοντοπίδης, εμπνευστής και σχεδιαστής της εκστρατείας, επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και την υποστήριξη της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου “Αιγέας” και της Vertex Pharmaceuticals. H τοιχογραφία, η οποία σχεδιάστηκε από την Humane και υλοποιήθηκε από την Urban act και τον καλλιτέχνη same84 και υποστηρικτές την flame & drone photography, μετά την άμεση ανταπόκριση του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Μύτογλου Αναστάσιου.

Την ανατροπή της αρνητικής πρωτιάς της χώρας μας σε δωρεά οργάνων μπορεί να την αρχίσει ο καθένας από εμάς. Μπείτε στον σύνδεσμο (εδώ)  και δώστε μας απεριόριστη ανάσα με ένα κλικ.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης