Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο προσιτά τα καινοτόμα φάρμακα

Blog

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο προσιτά τα καινοτόμα φάρμακα

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο προσιτά τα καινοτόμα φάρμακα

Έρευνα της EFPIA για τον χρόνο έγκρισης σε 160 θεραπείες

Σήμερα απαιτούνται κατά μέσο όρο 511 ημέρες -σχεδόν 1,5 έτος- στην Ευρώπη για να διατεθεί στους ασθενείς ένα νέο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της μελέτης WAIT (Waiting to Access Innovative Therapies), που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η επαγγελματική οργάνωση, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα στη Γηραιά Ήπειρο. Η μελέτη υπολόγισε τα χρονικά πλαίσια και τα ποσοστά διαθεσιμότητας σε κάθε χώρα σε 160 θεραπείες που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση στην Ευρώπη από το 2017 έως το τέλος του 2020.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κενά στους χρόνους έγκρισης μεταξύ των διαφορετικών χωρών της ηπείρου. Ο χρόνος που απαιτείται για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες ποικίλλει από τέσσερις μήνες έως δυόμισι χρόνια, ανάλογα με την περιοχή. Στη Ρουμανία, η μέση αναμονή είναι 899 ημέρες, ενώ φτάνει τις 844 ημέρες στην Πολωνία, τις 676 ημέρες στην Πορτογαλία και σχεδόν τις 600 ημέρες στην Εσθονία. Γενικά, «οι ασθενείς στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη περιμένουν έξι φορές περισσότερο για να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα», δήλωσε η EFPIA. Αντίθετα, η Γερμανία τα πήγε πολύ καλύτερα, με χρονοδιάγραμμα 133 ημερών, μαζί με τη Δανία (176 ημέρες) και την Ελβετία (191 ημέρες). Όσο για τη Γαλλία, ανέβηκε στην κατάταξη, κατακτώντας τρεις θέσεις, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα.

Με μέσο χρόνο αναμονής 497 ημέρες (σε σύγκριση με 527 πριν από ένα χρόνο), κατατάσσεται στη 18η θέση από τις 39 χώρες που αξιολογήθηκαν. Ωστόσο, ο αριθμός δεν λαμβάνει υπόψη το συγκεκριμένο σύστημα αδειών προσωρινής χρήσης. Η EFPIA κάλεσε τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα, ώστε να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα στους ασθενείς καινοτόμα φάρμακα που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης