Blog

Γ. Τουσίμης «Η διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης τίθεται σε τελείως λανθασμένη βάση»

Το ελληνικό σύστημα υγείας κατάφερε τα τελευταία 20 χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να ανταποκριθεί στη βασική του αποστολή, κάνοντας διαθέσιμες όλες τις καινοτόμες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας. Είναι όμως ένα σύστημα το οποίο βασίστηκε στις απαιτήσεις προηγούμενων χρονικών περιόδων.

Για να μπορέσει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες της χώρας αξιοπρεπώς και συγχρόνως να είναι οικονομικά βιώσιμο πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός φαρμάκων είναι σήμερα ανεπαρκής. Για την ακρίβεια απέχει πάρα πολύ από το να μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στη χώρα.

Από την διαπίστωση αυτή ξεκινούν μια σειρά από στρεβλώσεις που καθιστούν ουσιαστικά μη βιώσιμο το σύστημα υγείας. Χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθει κανείς σε λεπτομέρειες και δυσνόητες για το ευρύ κοινό ορολογίες, αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι πως την απόσταση ανάμεσα στον ανεπαρκή κρατικό προϋπολογισμό και την πραγματική ζήτηση για φάρμακα, την καλύπτουν μέσω του μηχανισμού επιστροφών οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες. Και η απόσταση αυτή αυξάνει συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.

Τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών ξεπερνούν πλέον σε ετήσια βάση τα 2 δις ευρώ, ενώ οι εταιρείες φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις καλούνται να παρέχουν δωρεάν στην πολιτεία 7 στα 10 φάρμακα που διαθέτουν στη χώρα. Το κράτος καλύπτει ουσιαστικά τη ζήτηση για φάρμακα μέχρι τον Απρίλιο, ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο όλο το κόστος αναλαμβάνουν να το καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Το πλαίσιο αυτό αντιβαίνει στους στοιχειώδεις κανόνες όχι μόνο του επιχειρείν, αλλά και της κοινής λογικής.

Η διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης τίθεται σε τελείως λανθασμένη βάση. Η Υγεία είναι αγαθό υψίστης σημασίας για τους πολίτες και την κοινωνία και αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμη κόστος που βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει την αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης και έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στην πολιτεία ποιες είναι αυτές. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές.

Η πρόσβαση στην καινοτομία θα επιδράσει ευεργετικά στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία συνολικότερα. Στη χώρα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Θα πρέπει όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες – επενδυτές να ανασάνουν από τη μέγγενη των υποχρεωτικών επιστροφών και του clawback και να αισθανθούν πως λειτουργούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια.

Σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία έννοια προβλεψιμότητας στην ελληνική φαρμακευτική πραγματικότητα. Δείτε δύο ενδεικτικά, πρόσφατα παραδείγματα:

• Ο νέος, αναθεωρημένος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων που επρόκειτο να ισχύσει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ανακλήθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου για λόγους «δημοσίου συμφέροντος». Η πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές ανακόπηκε αιφνιδιαστικά χωρίς ουσιαστική εξήγηση και χωρίς καμιά ενημέρωση για το πότε αναμένεται να γίνει τελικά πραγματικότητα.

• Η ενημέρωση για το Νοσοκομειακό Clawback του β’ εξαμήνου του 2021 έγινε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς, 10 μήνες μετά το κλείσιμο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο των υποχρεωτικών επιστροφών αυτών ήταν μάλιστα το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς άγγιξε το δυσθεώρητο 75%, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Η πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίζει να εθελοτυφλεί. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη, αφενός να αυξήσει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική περίθαλψη και αφετέρου να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέψουν στις φαρμακευτικές εταιρείες – αντί να υποκαθιστούν το κράτος στο ρόλο του χρηματοδότη – να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Για το καλό όλων.

Πηγή: ieidiseis.gr
Facebook
LinkedIn
X