Blog
Blog
Η DEMO εισέρχεται στην ομάδα των παγκόσμιων ηγετών της φαρμακευτικής αγοράς

Γράφει o Ευάγγελος Βάγιας Technology & Digital Transformation Director της DEMO ABEE
Ο χώρος της Υγείας χρειάζεται βαθιές τομές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος, από τη μία, με τις αυξανόμενες ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού αλλά και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου αναπτυσσόμενων χωρών και από την άλλη, με τη στενότητα δημοσιονομικού χώρου στα περισσότερα συστήματα υγείας. Ο μετασχηματισμός της υγείας είναι συνεπώς μια αδήριτη ανάγκη.
Για τη βιομηχανία φαρμάκων DEMO ΑΒΕΕ, ο μετασχηματισμός είναι συνυφασμένος με την ιστορία της: από την παρασκευή σκευασμάτων σε ένα οικογενειακό φαρμακείο, στην πρώτη φαρμακοβιομηχανία που εισήγαγε την τεχνολογία blow-fill-seal για την παραγωγή αντιβιοτικών σε πλαστικό περιέκτη, στον μεγαλύτερο προμηθευτή των δημόσιων νοσοκομείων σε αριθμό μονάδων και στον πρώτο στις εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα σε πάνω από 85 χώρες για το 80% της παραγωγής της.
Έχοντας εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή αναπτυξιακή τροχιά και εισέρχεται σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, προκειμένου να καταστεί ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες στις κατηγορίες προϊόντων που αναπτύσσει, αλλά και να καταστήσει την Ελλάδα hub παραγωγής φαρμάκων που διασφαλίζει την επάρκεια της Ευρώπης σε σειρά κρίσιμων σκευασμάτων. Όραμα της εταιρείας είναι να προσφέρει πρόσβαση σε προσιτές και ποιοτικές θεραπείες ανεξαρτήτως περιοχής, καθώς το δικαίωμα στην υγεία δεν πρέπει να έχει σύνορα.
Για την επίτευξη των στόχων της, η DEMO υλοποιεί ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει:
- Την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής στο Κρυονέρι.
- Την καθετοποίηση, με τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής στην Τρίπολη που θα παράγουν από το βασικό συστατικό (δραστική ουσία) του φαρμάκου μέχρι το τελικό προϊόν, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία αλλά και την αυτάρκεια της παραγωγικής αλυσίδας. Οι μονάδες αυτές υπολογίζεται να καλύψουν το 20% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα παραγόμενα προϊόντα τους.
mΤην εισαγωγή σε νέες δραστηριότητες, με τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας. Η DEMO εισέρχεται στην ανάπτυξη και πιλοτική παραγωγή προηγμένων θεραπειών, μια πρωτοβουλία που θα αυξήσει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες.
Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας έχει ως κύριες προτεραιότητες τη διεύρυνση του προϊοντικού πορτοφολίου σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τη γεωγραφική της επέκταση σε νέες αγορές και την αύξηση της παραγωγικότητάς της, η οποία περνά μέσα από τη βελτίωση & ψηφιοποίηση των λειτουργικών της εργασιών, ώστε τόσο η εφοδιαστική της αλυσίδα, που είναι το κύριο αντικείμενο λειτουργίας, αλλά και οι επιτελικές της υπηρεσίες να λειτουργούν πιο αποδοτικά.
Η DEMO έχει αναγνωρίσει από νωρίς τη ζωτική σημασία που έχει η ψηφιακή τεχνολογία στην επίτευξη των στόχων του αναπτυξιακού της μετασχηματισμού. Στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής βρίσκεται η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών: τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και διασυνδεδεμένα πληροφοριακά συστήματα μεταμορφώνουν ριζικά ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
Σε πλήρη συνοχή με το στρατηγικό της πλάνο, η εταιρεία επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης στην εποχή του Industry 4.0, μέσα από τα εξής βήματα:
1. Την αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών υποδομών και την ανάπτυξή τους στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει, ώστε συστήματα και εργαζόμενοι να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία από παντού.
2. Την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που ενοποιούν τις πληροφορίες από όλα τα στάδια λειτουργίας: από τις πωλήσεις, τον προγραμματισμό παραγωγής, τις προμήθειες, μέχρι τη διανομή, ώστε να υλοποιούνται οι διαδικασίες ταχύτερα και να υποστηρίζεται η λήψη αποφάσεων.
3. Την αναβάθμιση των καθημερινών ψηφιακών εργαλείων για την ανάπτυξη ενός modern workplace που υποστηρίζει την ψηφιοποίηση & αυτοματοποίηση εργασιών και διευκολύνει τη συνεργασία των ομάδων.
4. Την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε συμφωνία με το νέο κανονιστικό πλαίσιο NIS2, ενώ η γεωγραφική διασπορά των νέων εγκαταστάσεών της θα συμβάλει και στην ανθεκτικότητα υποδομών.
Τα οφέλη αυτής της τεχνολογικής μετάβασης ακουμπούν κάθε πτυχή της λειτουργίας. Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι συνηθισμένες καθημερινές εργασίες, ώστε να επικεντρώνουμε στις πιο δημιουργικές. Στην ανάπτυξη προϊόντων, με την ανάλυση μεγάλου όγκου ιατρικών και εργαστηριακών δεδομένων μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ερευνητές θα μπορούν να προβλέπουν ποιοι συνδυασμοί συστατικών έχουν πιθανότητα να επιτύχουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με ταυτόχρονη μείωση των παρενεργειών, μειώνοντας το πλήθος των αναγκαίων πειραμάτων και συντομεύοντας τον χρόνο ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου.
Στην παραγωγή, η αυτοματοποίηση αυξάνει την παραγωγικότητα και διευκολύνει την εφαρμογή των αυστηρών ποιοτικών προτύπων του φαρμάκου. Οι «έξυπνες» μονάδες παραγωγής, εξοπλισμένες με αισθητήρες και προηγμένα συστήματα παρακολούθησης, παρέχουν real-time στοιχεία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση αποκλίσεων.
Στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ψηφιοποίηση ενισχύει την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων. Από την αποθήκευση έως την τελική διανομή, μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία κάθε παρτίδας διασφαλίζοντας την ανώτατη ποιότητα του προϊόντος που θα φτάσει στον ασθενή.
Τέλος, μεριμνούμε οι άνθρωποί μας να επιμορφωθούν και να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να μπορούν να τα αξιοποιούν με ασφάλεια. Γιατί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός μπορεί να βασίζεται στην Τεχνολογία και να εκπορεύεται από την επιχειρηματική στρατηγική, οι άνθρωποι όμως είμαστε οι φορείς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που θα φέρουμε την αλλαγή και την εξέλιξη.
Πηγή: iatronet.gr