Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Η χρήση μάσκας «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας

Blog

Η χρήση μάσκας «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας

Η χρήση μάσκας «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας

«Δίχτυ προστασίας» προσφέρει η χρήση μάσκας κατά την μολυσματική περίοδο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 και οι ασθενείς είναι πιθανόν να μολύνουν ακούσια σε άλλους.

Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, εύκολη και φτηνή, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες  όπου οι παρεμβάσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η ανίχνευση επαφών με χρήση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα  ή η ταχεία ανίχνευση περιπτώσεων μέσω μοριακών τεστ, δεν είναι εφικτές.

Δύο  μαθηματικά μοντέλα αξιοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό  Proceedings of the Royal Society  Α (https://doi.org/10.1098/rspa.2020.0376), υποστηρίζοντας ότι η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, Ευστάθιος Καστρίτης και τον Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητή Θεραπευτικής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ), που συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη δυναμική της επιδημίας COVID-19 όταν το κοινό φορά μάσκες, με ή χωρίς επιβαλλόμενες περιόδους «κλειδώματος» (lock-down).

«Τα αποτελέσματά αυτά βασίζονται σε διαφορετικές, αλλά εύλογές τιμές για το ποσοστό που πληθυσμού που φορά την μάσκα  (0% έως 100%) καθώς και την πιθανή προστασία που μπορεί να προσφέρει η μάσκα (25%, 50%, 75% ή 100%) τόσο όσον αφορά τα εκπνεόμενα μολυσματικά αερολύματα όσο και την προστασία που παρέχει για την εισπνοή τέτοιων αερολυμάτων» εξηγούν οι καθηγητές.

Ευρήματα

Από τα μοντέλα προκύπτει ότι όταν οι μάσκες χρησιμοποιούνται από το κοινό συνεχώς, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής (effective reproduction number) Re, δηλαδή ο αναμενόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων που προκαλούνται από ένα μόνο μολυσματικό άτομο σε μία δεδομένη φάση της επιδημίας,  μπορεί να μειωθεί κάτω από το 1. Σε αυτή την περίπτωση κάθε άτομο μολύνει λιγότερο από ένα άλλο άτομα, οδηγώντας στον περιορισμό της επιδημίας.

Όταν δε οι περίοδοι «κλειδώματος» εφαρμόζονται σε συνδυασμό με 100% χρήση μάσκας προσώπου, υπάρχει πολύ μικρότερη εξάπλωση της νόσου. Συνεπώς, τα δευτερεύοντα και τριτογενή κύματα εξάπλωσης του ιού να  συρρικνώνονται  και η επιδημία ελέγχεται.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος επιτυγχάνεται ακόμη και όταν οι μάσκες προσώπου είναι μόνο κατά 50% αποτελεσματικές στην κατακράτηση των μολυσματικών αερολυμάτων που περιέχουν τον ιό κατά την εκπνοή με ίση ή και χαμηλότερη προστασία για την  εισπνοή μολυσματικών αερολυμάτων.

Επίσης, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι δεν είναι αποτελεσματική η χρήση τους, επειδή οι χρήστες μπορεί να αγγίζουν τα πρόσωπά τους πιο συχνά, μεταφέροντας έτσι τον ιό.

«Τα μαθηματικά μοντέλα έλαβαν και αυτό τον παράγοντα υπόψιν και δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μάσκας παρέχει οφέλη σε επίπεδο πληθυσμού, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες εμφανίζουν  αυξημένο κίνδυνο λόγω τέτοιων συμπεριφορών» τονίζεται.

Όπως δείχνουν τα μοντέλα, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα υιοθέτησης της χρήσης μάσκας, οι  χρήστες της μάσκας συνεχίζουν να έχουν σημαντικό όφελος.

Επίσης, σε ορισμένες χώρες, όπου η υιοθέτηση της χρήσης μάσκας από το κοινό είναι σχεδόν 100% (Ιαπωνία, Ν. Κορέα) καταγράφονται σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εξάπλωσης και σχετιζόμενων θανάτων από την COVID-19.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας από το κοινό, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τήρηση των φυσικών αποστάσεων ή περιόδων «κλειδώματος», μπορεί να προσφέρει έναν αποδεκτό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19 και του ανοίγματος εκ νέου της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης